IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес клъстърите – инструмент за повишаване на иновациите и растежа

Изработените са критерии, на базата на които Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия ще може да категоризира клъстърите

22:16 | 10.10.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бизнес клъстърите са инструментът за повишаване на иновациите и растежа в ЕС. 87% от всички патенти в съюза са за европейски клъстъри. Това каза Геновева Христова, зам.-председател на Асоциацията на бизнес клъстърите (АБК), в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ в Асоциацията на бизнес клъстърите в България членуват 18 клъстъра. Най-много членове има в клъстъра по информационни технологии, а хранително-вкусовата промишленост е отрасълът, в който няма клъстър, но който се нуждае от подобно сдружение на компании, смята Христова.  

Изработените са критерии, на базата на които Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия ще може да категоризира клъстърите, определяйки дали има съвместна работа между компаниите и каква е целта на изпълняваната от тях работа, коментира от своя страна зам-изпълнителният директор на ИАНМСП Никола Стоянов. По думите му това е една предварителна стъпка, с която се цели избягването на финансиране на клъстъри, които не изпълняват целите на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“. 

По отделно българските компании са много малки и недостатъчно конкурентоспособни, смята той. От една страна, има голяма нужда от сдружаване на компаниите в клъстъри, а от друга - да се създадат условия за увеличаването на реалните такива. В същото време трябва да се намали броят на нереалните клъстъри. "По предишната оперативна програма в България има над 260-270 клъстъра. За сравнение в Румъния са 50, в Германия – 80", отбеляза още той.   

Следващият кол по новата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ стартира в края на октомври. Финансирането е 20 млн. евро. За стартиращи клъстъри ще бъдат отделени 10% от общата сума, 60% - за развиващи се и 30% за развити клъстъри, обяви Стоянов.

Подробности вижте в целия разговор:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
emilioner
преди 7 години
Пак се стига до моят любим проблем,съдебната система.Как да влизам във клъстъри кооперации и прочие сдружения ако съдебната система не ме защитава от посегателства?Като всеки един от тия с които сме в клъстъра може да опита да ми вземе фирмата, бизнеса, клиентите и други активи.Партньорите си от тоя клъстър ли да следя или да си гледам бизнеса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
panther
преди 7 години
... в чужбина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Времето ще покаже.Още е рано да се плюят освен при явни доказателства за кражби, корупция или злоупотреби.Общо взето всички експерти (а и не само те) са единодушни, че скоро (в близките 15-20 години) цели 60% от професиите ще изчезнат и на тяхно място ще дойдат нови, по-голямата част от които още не знаем какви точно ще са. Страни с подобни структури сега (стига да функционират както трябва) ще бъдат в изключително актуална и конкурентоспособна позиция след 10-15 години.Все пак да не бъдем толкова черногледи. Последните 7-8 години млади българи направиха изключително успешни бизнеси и стартъпи в чужбина, точно където има подходящите условия затова. Ние сме чули само за 7-8 от тях но са повече. Защо да не се направи опит да се осигури среда за повече българи като тях да започват тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Пак точене на пари и неефективни структури. Какво са създали досега клъстерите в БГ? Нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още