IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се изолира от големите енергийни проекти в региона

Русия и Турция ще ускорят старта на проекта за газопровод „Турски поток“, според експерт

14:50 | 10.10.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

България, която изглеждаше незаобиколима от гледна точка на осъществяването на енергийните проекти за доставка на енергоносители от големите производители, остава встрани от големите енергийни проекти.

Това коментира проф. Динко Динков от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира посещението на руския президент Владимир Путин в Турция по повод 23-ия енергиен конгрес, който се провежда от 9 октомври в Истанбул.

По думите му не бива да се подценява фактът, че срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган става именно в рамките на този конгрес. Събитието е знаково, че Турция е значима сила в енергийната сфера, смята експертът.

Динков очаква, че Русия и Турция ще ускорят старта на проекта за газопровод „Турски поток“. "Да не подценяваме и усилията на Турция да изгради своята първа ядрена централа, която се оценява на над 20 млрд. долара. Това също е значим проект от гледна точка на оформянето на енергийната ситуация в Черноморския регион и Европа", подчерта той.

Според Динков обтягането на отношенията между ЕС и Русия води до принизяване ролята на ЕС в международната политика. Той смята, че блокът поне засега не може да се утвърди като един от първостепенните фактори в световната система.

Вижте целия разговор с проф. Динко Динков във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 1
eli 1
преди 7 години
Ами да, така се случва когато те управляват "Умници". Защо да печелим от транзита на газ и да имаме топлина през зимата, като можем да плащаме двоини цени за газ на съседите и да им пълним гушите. Нали сме много "богатаи" затова ще си плащаме скъпо и прескапо. Така и с производството на ел. енергия, защо да имаме собствени електроцентрали като можем да плащаме на турци, гърци, ромънци, те си строят новите мошности съвсем до границата ни, явно знаят, че ние ще останем без ток съвсем скоро и тогава ще печелят от нас. Нали ни управляват много умни тикви дето вече са награбили и за пра, пра внуците си и пак им е малко. "Не е луд този дето яде баницата , а този дето му я дава!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Големите енергийни проекти не са за дребни кратунчовци, служещи изцяло на външни интереси. За тях най-подходящото е НАРОДЕН СЪД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Аха , питомното струва , а туй ,че сме го платили и после оттървали е само наш проблем . Дивото е гратис ...сега го гоним !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
makama
преди 7 години
Моето лично мнение по този въпрос е просто :Не ни трябват никакви енергийни проекти.Това може да ви стори нерабираемо, но има просто обяснение.Да - трябва да свържем нашата газопреносна мрежа с тази на съседите, но най-много трябва да потърсим газ у нас.Вижте какво прави съседна Румъния !Защо ние не умеем да се оправяме като тях !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 7 години
Точно така - секи макак да си знае палмата! Още малко и в космоса ше поискаме да полетиме (пак)... Ядрена държава, енергиен център, регионален фактор... все комунистически митове и мечти! Да идват турци и катарци да дават работа за некой лев, щот ние сме иначе много учени и работливи! Никой не знае по-добре от нас как се държи ибрик! Пестин годин сме разработвали технологията, никой не мож ни стигна... хихихи... Давай мето, сега си ти да ме туриш на место! Прати ме в Сибир да не ви пречим тука да се трудите за чуждите инвеститори... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 14
KPetkov
преди 7 години
Така е. На нас ни дай някое центърче за споделени услуги с 200-300 човека персонал, дето най-голямата му инвестиция е в компютри и софтуер. Тези за по 10-11 млрд. долара не са за такива като нас. Само ни крадат, а тия дето ни управляват нямат капацитет да ръководят такива проекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 11
KPetkov
преди 7 години
Защо са ни големи енергийни проекти? И без това няма какво да ги правим. Пък и не отговарят на условията на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още