IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродирективата за общия цифров пазар ще бъде редактирана, твърди експерт

ЕК предлага Facebook и Google да правят предварителен мониторинг на потребителите, посочи адвокат Емил Георгиев

10:11 | 26.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предложението на Европейската комисия (ЕК) за нова директива за общия цифров пазар е възможно вместо да доведе до смислена реформа да предизвика сериозен дисбаланс. Това каза пред  Bloomberg TV Bulgaria адвокат  Емил Георгиев.

Една от първите проблемни области според него е достъпът до съдържание онлайн.

„Говорим за банални действия, като например споделяне на линкове в социални мрежи. Ако вземем буквално предложението на ЕК, операторите на тези платформи и правоносителите трябва да сключват споразумения, по силата на които Facebook ще трябва да подлага на мониторинг какво качват клиентите. Това е технически възможно, но представете си за какво затормозяване става въпрос“, каза Георгиев. 

Facebook ще се договори с някои субекти, други ще останат страни и така ще имаме по-беден интернет. Аргументът е честно възнаграждение за авторите и правоносителите, разясни Георгиев.

„Най-неприятното в случая е, че отговорността на Facebook и Google се обръща с главата надолу. Те ще бъдат заставени да подлагат действията на потребителите на предварителен мониторинг. Тук разликата със следенето в интеренет е много малка“, каза той.

Предложението на Брюксел няма да оцелее в сегашния му вид, предстоят политически дебати, прогнозира експертът.


Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още