IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Димов: Над 41% от турския износ са към Европа

Ако ЕС оттегли икономическата си подкрепа, Турция е „загинала“, твърди бившият генерален консул в Одрин

09:12 | 18.04.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над 41% от турския износ е към Европа. Страната е четвъртият по големина търговски партньор на Европа, а износът на Стария континент е близо 6 трлн. евро - три пъти по-голям от този на САЩ.  Това каза бившият генерален консул в Одрин Георги Димов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни още, че Реджеп Ердоган е имал 13 изборни победи и във времето е получавал подкрепа и от западните лидери. Но западната подкрепа е много хлъзгав терен, добави гостът.

„През 1989 г. Турция беше подкрепяна от Запада и най-вече от САЩ, като преден пост на НАТО. Поради тази причина Европа си затваряше очите пред турския тип демокрация. Сега пак си затваря очите, но по икономически причини. Истината е, че Турция е огромен пазар, но той е зависим от Запада“, каза още Димов.

По думите му, ако чисто икономически Европа се оттегли, Турция е „загинала“. „Не знам дали Европа е склонна да загърби егото си и търговските си интереси, за да защити демокрацията“, допълни той. 

Според бившия генерален консул вотът поставя още по-дълбока разграничителна линия вътре в турското общество. 

В хода на кампанията за референдума непрекъснато се подчертаваше това разделение, каза още гостът. "Това каза и лично Ердоган в края на кампанията - че той проявява разбиране към турските граждани, които са казали "не", но в никакъв случай не може да ги постави в една кошница с тези, които казват "да". Хората, които не подкрепяха промените, предлагани от Ердоган, бяха определяни като предатели и като "срам и позор за турската нация". Тяхната присъда вече е оповестена, обясни още Димов.

Според него е напълно основателно оспорването на резултатите от референдума. „Лидерите на основната Кюрдска партия на народите са в затвора, тази политическа сила не взе участие в кампанията. Надявам се турската правосъдна система да се окаже на висота“, коментира още гостът.

"Ердоган научи добре уроците и се поучи от опита на военните преврати и още повече се бетонира във властта. След като се дават неограничени правомощия, той ще бъде на върха на държавната пирамида до 2029 и никой не може да го отстрани от власт", добави още Димов.

Вижте повече във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Мнението ти е по-тъжна картинка и от прилеп с разстройство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
ДХДО
преди 7 години
"Това не е Русия на Путин Нито човека е същия нито системата е същата "Абсолютно прав си ! Това, което на пръв поглед още се набива на очи , е несъпоставимата (в сравнение със ситуацията в Турция) религиозна толерантност и свободи , с които се ползват вероизповеданията в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Ако живееше у Хасково или Кърджали , нямаше да пишеш такива идиотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 23
lyusien
преди 7 години
Не мога да разбера защо се вдига такъв шум за формата на управление в Турция Това си е тяхна работа важното е че и двете форми -президентска република и парламентарна такава са части от демокрацията Да не би С А Щ Франция да не са демократични държави Турция е наш съсед и много добър търговски партньор Които и да е на власт трябва да потдържа добри контакти с Турция защото тя ще си остане част от Европа и член на Н А Т О а според мен не толкова рано но все някога ще стане член на Е С Все някои трябва да замести Великобритания Колкото до заплахата от авторитарен режим на Ердоган забравете за това Това не е Русия на Путин Нито човека е същия нито системата е същата Турция ще си остане демократична държава Президентска демокрация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
MZ/X
преди 7 години
Турция е ключов съюзник в НАТО и Европа ще преглътне доста неща на Ердоган. Бизнесът освен това иска стабилност, която Ердоган краткосрочно и средносрочно може да му я осигури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още