IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левон Хампарцумян: Възможно да видим сливания на банки в следващите 12 месеца

Регулативните изисквания към финансовите институции ще стават все по-тежки, заяви банкерът

10:18 | 04.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Възможно е да видим сливания на банки в следващите 12 месеца. Това каза главният изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира, че банковият сектор в България е доста фрагментиран спрямо размера на икономиката. По думите му големите банки са по-рентабилни, а тези с пазарен дял между 5 до 10% са по-малко ефективни, тъй като приходът е ограничен от размера.

Ядрото на банковата система ще бъде от няколко по-големи банки, очаква банкерът.

Регулаторните изисквания към една банка ще стават все по-тежки по отношение на капитал, системи за контрол и управление на риска.  Малките банки биха могли да съществуват, но ще бъдат по-малко рентабилни, заяви Левон Хампарцумян. 

„В Гърция също ще видим процес на консолидация. Тези процеси текат бавно, не са под кризисен натиск и се търси икономическа изгода“, допълни той. 

По повод коментарите, че КВС иска да купи ОББ, Хампарцумян подчерта, че това още не се е случило. „Възможно да видим подобни сделки в следващите 12 месеца“, поясни той.

Доверието в банковата система се връща към институции, които са имали основание да бъдат подозирани в нередности, а на системно ниво то никога не си е отивало. При случката с КТБ хората не си преместиха парите в буркани и дюшеци, а в други банки, заяви банкерът.

Той каза още, че банковите институции в България имат различни търговски политики и различно отношение към риска.

По думите му апетитът за нов риск се дирижира в момента по-скоро от клиентите, отколкото от банките. Клиентите по негова оценка обаче са много по-предпазливи, отколкото от периода преди 2008-2009 г. Те са се научили да работят с по-малко кредити и да управляват по-консервативно паричните си потоци.

Според него задлъжнялостта на макроикономическо равнище не решава икономическите проблеми, особено предвид геополитическите рискове. Но ако държавата най-сетне реши да направи един 25 или 30-годишен бонд за няколко милиарда, за да се построят най-сетне всички магистрали, жп линии и мостове и тунели, това би било добро, от гледна точка на осигуряването на ресурс да си подредим държавата, смята банкерът. От друга страна по думите му това би дало възможности за инвестиции на пенсионни фондове и частни инвеститори в нещо сигурно.

Вижте още във видеото:


Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още