IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни ръстове за европейските индекси

Настроението бе подкрепено от позитивните данни за икономиката на еврозоната и поскъпналите акции на банки и добивни компании

19:59 | 23.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Основните индекси на борсите в Европа приключиха втората сесия за седмицата със солидни ръстове. Настроението бе подкрепено от позитивните данни за икономиката на еврозоната и поскъпналите акции на банки и добивни компании, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 увеличи стойността си с 0,96% до 343,71 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се покачи с 0,59% до 6 868,51 пункта. В Германия DAX 30 се повиши с 0,94% до 10 592,88 пункта. Френският бенчмарк САС 40 е нагоре с 0,72% до 4 421,45 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчете ръст от 1,33% до 8 580,90 пункта.

Икономиката на еврозоната се разширява умерено през август според последните данни на Markit. Бизнес активността в еврозоната е на най-високото си ниво от 7 месеца.

Малко преди края на търговията в Лондон цените на фючърсите върху петрола сорт Брент и върху американския лек суров петрол преодоляха спадовете и отчетоха ръстове. Това се случи, след като Ройтерс обяви, че Иран може да подкрепи действията за подкрепа на пазара. Брентът и WTI поскъпнаха с над 1% до 49,88 долара и 48,01 долара, съответно.

Добивният сектор бе сред най-добре представящите се. Акциите на BHP Billiton и Glencore поскъпнаха с по около 3%.

Британската Persimmon увеличи пазарната си капитализация с 4,2%, след като отчете 29% ръст на полугодишната печалба.

Ценовото покачване се пренесе и върху акциите на други дружества от имотния сектор, измежду които Taylor Wimpey, Bellway и Bovis Homes Group.

Ройтерс писа, че главният изпълнителен директор на полския застраховател PZU лети до Милано във връзка с продажбата на дела на UniCredit в Bank Pekao. Книжата на най-голямата италианска банка поскъпнаха с 6,6%.

С ръстове приключи търговията и за акциите на Intesa Sanpaolo и Banco Popolare.

Пазарната капитализация на Renault се сви с 1,2%, за да се озове на дъното на индекса Stoxx 600. Това се случи, след като Financial Times писа, че докладът на френското правителство относно емисиите на автопроизводителя не е разкрил ключови детайли.

Книжата на Volkswagen увеличиха стойността си с 2,4%. Двама от доставчиците на части за производителя на автомобили са се съгласили да възобновят доставките, с което производството ще се рестартира.

Търговията в Европа до обяд коментира Юън Потс от Bloomberg London пред Bloomberg TV Bulgaria

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още