IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за чужденците балансира интересите на инвеститори и държава, твърди юрист

В последните години България e обект на засилен чуждестранен интерес, заяви Христо Василев

10:43 | 06.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В последните години България e обект на засилен чуждестранен интерес за инвестиции заради добрата бизнес обстановка, доброто състояние на публичните финанси и  географското положение на страната. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria юристът Христо Василев по повод последните промени в Закона за чужденците.

На 2 декември парламентът реши, че визи за дългосрочно пребиваване в България ще получават чужденци, които осъществяват реална търговска дейност и са разкрили поне 10 работни места на пълно работно време.

Смисълът на закона е да не се допуска чрез кухи икономически структури да се получават визи за дългосрочно пребиваване. Търси се баланс между правата на инвеститорите и интересите на българската държава, каза Христо Василев.

От една страна, чужденци искат да развиват бизнес и да плащат заплати, от друга, имаме засилен мигрантски поток. Затова някои от предвидените промени в закона не влязоха в сила – например прагът за закупуване на недвижими имоти да бъде намален от 600 хил. на 100 хил. лв., с което да се даде право на дългосрочно пребиваване, разясни юристът. 

Вижте още във видеото:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още