IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис парк Пловдив посреща нуждите на IT индустрията

Ръст на работните места в Пловдив заради аутсорсинг индустрията

17:34 | 10.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Галакси Инвестмънт Груп</em></p>

Снимка: Галакси Инвестмънт Груп

Пловдив се превръща във втория най-важен център за аутсорсинг и IT индустрията в страната, като в следващите пет години се очаква навлизането на нови компании и ръст на заетите от 5000 на 10 000 души. Около това мнение се обединиха експерти по време на националната конференция посветена на България като водеща аутсорсинг дестинация.

Към момента страната е на трето място в света като привлекателно място за развитие именно на този бранш. За 10 години IT компаниите са отбелязали 600% ръст на продажбите. Броят на работните места е скочил от 5000 на 17 000 от 2005 до 2015 г. 90% от работещите в сектора са под 35 години, а средните заплати са между 1500 и 3500 лв. Това е секторът с най-висока добавена стойност, бе отчетено още на конференцията. Потенциалът на България е разпознат от инвеститорите, категорични са експертите.

Секторът на информационните и комуникационните технологии и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като само за последните 12 месеца, до средата на 2015 г., техният брой е 41 хил.  

Развитието на IT сектора се отрази и на сектора на недвижимите имоти като раздвижването на офис площите. Един от горещите проекти в момента е Офис Парк Пловдив. Очаква се още през есента на 2016 г. да предложи гъвкави и висококачествени офиси именно за компаниите от високотехнологичния бранш. Инвеститор в проекта е Галакси Инвестмънт Груп. Комплексът ще бъде разположен на бул. "Свобода", близо до Мол Пловдив, и ще представлява две сгради с разгърната застроена площ от 19 350 квадратни метра и с общ капацитет от 2000 души.

Досега компанията работи успешно с компании от аутсорсинг и IT индустрията. Пример за това са Софика и Scalefocus, които вече предпочетоха да наемат площи в Роял Сити Бизнес Парк, стопанисван от Галакси Инвестмънт Груп.

„Пловдив е на картата на IT индустрията и вярваме, че инвестиционните компании като нашата трябва да подкрепят развитието на бранша под Тепетата. Бъдещето на индустрията определено е извън София, в градовете с концентрация на университетски центрове, с добре образовани млади хора. Пловдив е първият български град, който абсолютно целенасочено се развива в тази насока”, коментира Константин Бояджиев, директор „Бизнес развитие“ на Галакси Инвестмънт Груп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
6i60
преди 8 години
Има много ИТ списиалисти сред индийците от Столипиново ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 3
KalinaR
преди 8 години
ИТ сектора е движеща сила за БГ икономиката. Ще се открият много нови работни места и Пловдив ще се посъживи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още