IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 21 август

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:05 | 21.08.15 г.
Акцентите в бизнеса на 21 август

В България

Темата с цената на петрола е сред най-осбъжданите както по света, така и в България. Седмици наред цените на петрола на световните пазари търсят поредното дъно.  Неспокойният петролен пазар обаче вече даде отражение върху плановете за развитие на нови проекти. У нас бяха отложени плановете за проучването за добив на природен газ и петрол в дълбоките води на Черно море в блока Хан Аспарух.

В същото време по повод нарушенията, открити при проверки на бензиностанции премиерът Бойко Борисов коментира, че държавата е подходила толерантно към петролния и газовия бизнес. Той допълни, че има и информация за нередности в газовия сектор, особено по отношение на пълненето на газовите бутилки.

Министър-председателят направи коментар и по отношение на банковия сектор, завявайки, че държавата подпомага Х банки, "за да не паднат, за да са стабилни и за да е стабилна банковата система". Той посочи, че е било взето решение за плавното изваждане на държавните пари от банката още по времето на финансовия министър Симеон Дянков.

Министърът на туризма Николина Ангелкова пък коментира, че в края на туристическия сезон България може да отчете спад с около 20 на сто на руските туристи, което е доста под предварителните прогнози. Тя допълва, че страната ни ще задържи туристите с печеливша ценова политика.

Последният акцент от България е свързан със здравния сектор. Председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева заяви, че не е достатъчно само увеличението на заплати, за да се преодолее проблемът с кадровия дефицит в Спешната помощ и необходима работа в много насоки.

По света

Есента явно ще има изборен привкус и за двете ни южни съседки.

След като вчера вечерта министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас подаде оставка и предизвика предсрочни избори, група гръцки народни представители, които се противопоставиха на третата спасителна програма, се отделят от партията СИРИЗА. Същевременно ЕК призова Гърция да се придържа към обещанията си за реформи, въпреки че Ципрас обяви предсрочни избори само няколко часа, след като европейската финансова подкрепа потече към Атина.

Министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган пък обяви повторни избори в страната на 1 ноември, след като 45-дневния период за образуване на коалиционно правителство само задълбочи политическите разделения и изпрати пазарите в дълбока дупка.

Бежанският проблем е актуална тема и в двете държави. Стана ясно обаче, че Германия и Франция ще се опитат съвместно да окажат натиск върху ЕС за по-адекватни и бързи действия заради влошаващата се бежанска криза. Лидерите на западноевропейските държави ще обсъдят как може да се ускорят някои облекчения за мигрантите.

Федералният резерв изпусна възможността да вдигне лихвите, когато и макроикономическите данни от САЩ, и тези в международен план, бяха по-близки едни до други, заяви главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан. Централните банкери все още се притесняват, че изоставащата инфлация и слабата глобална икономика създават твърде голям риск пред покачването на лихвите.

На другия край на света замразеният конфликт между Република Корея и Северна Корея преминава в нов етап. Сериозното влошаване на ситуацията на Корейския полуостров настъпи в четвъртък, след като Северна и Южна Корея си размениха артилерийски огън в западната част на демилитаризираната зона.

На борсата

Водещите индекси на БФБ изпращат втора поредна седмица с понижения. Днес единствено равнопретегленият индекс BGTR30 затвори с ръст. Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX изтри 0,03% в днешната сесия до 467,79 пункта и 0,7% за седмицата. Широкият BGBX40 днес спадна с 0,09% до 92,83 пункта, а за седмицата също записва понижение от 0,7%.

Препоръчваме

Макар да има още цели четири месеца до Коледа, Дядо Коледа има само седмица, за да се разплати със своите кредитори. Свиването на финландската икономика повлия негативно на Dianordia Oy, компанията, която предлага на децата от цял свят да се срещнат с добрия старец, и фирмата е изправена пред банкрут, тъй като не успява да плаща дълговете си.

И като за край на работната седмица - ако решите, че ви се ходи на малко по-странен увеселитен парк, пробвайте с Dismaland. Потайният британски графити художник Банкси откри най-новия си проект - порутен тематичен парк,  включващ запустял замък и умряла Пепеляшка. Как изглежда той, вижте тук!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още