IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство ще обжалва отмяната на пръстовия идентификатор

Болниците ще отчитат дейността си по тази система до крайното произнасяне на съда, каза заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков

13:05 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министерството на здравеопазването ще обжалва отмяната на пръстовия идентификатор. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков във връзка с решението на ВАС от вчера, съобщава БТА.

В определение на тричленен състав на Върховния административен от вчера се посочва, че трябва да се спре действието на текста от Наредбата за достъп до медицинска помощ, в който се указва използването на пръстов идентификатор при хоспитализация и дехоспитализация.

Идентификаторът е механизъм за контрол и ефектът от него е видим, посочи Шарков. За първата половина на ноември тази година в сравнение с първата половина на октомври е отчетена дейност от лечебните заведения за 15 млн. лв. по-малко, посочи той. 

Това е спирачка за лечебните заведения, които се опитват да източват Здравната каса, допълни Шарков.

Хоспитализациите също са намалели с над 18 хиляди, което е показателно как работи системата след въвеждането на идентификатора. По думите му това е и система, чрез която пациентът държи контрола върху изразходването на средствата, които сам внася в НЗОК.

Към момента чрез пръстовия идентификатор има 364 хиляди регистрирани пациенти, а отказите са 318, но това не е мотив те да не бъдат хоспитализирани, допълни Шарков. 

Има инструкция как да се работи с идентификатора и лечебните заведения ще отчитат дейността си по тази система до крайното произнасяне на съда. 

Системата ще продължи да работи и няма да изпращаме инструкции към лечебните заведения, увери Шарков. Той напомни, че регистрацията на пациентите се извършва в рамките на деня, а не непременно в момента на постъпването им в болницата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 7 години
Ами Върховния административен съд да се произнесе за взимането на отпечатъци в посолството на САЩ. Както и от МВР при издаване на паспорти!Аман от силни мафиоти източващи данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 7 години
15 млн. за половин месец са милион на ден! Лекарската мафия няма да се примири лесно с това и ще саботира до последно. Жалко е как докторите манипулират пациентите и ги настройват против модерната цифрова идентификация! Защото за това става дума, а не за "пръстов отпечатък", както го нарича черният ПР, за да събуди у хората негативни асоциации с едновремешния мастилен отпечатък, изискван от криминалния контингент за нуждите на следствието. Жалко, защото лекарите трябва да използват интелектуалния си потенциал да лекуват, а не да крадат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още