IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши с една стъпка рейтинга на Гърция

Облигациите вече се оценяват с ССС, което значи, че страната вече не е толкова застрашена от фалит

08:59 | 19.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch повиши с една стъпка рейтинга на Гърция

Американската рейтингова агенция Fitch повиши с една стъпка кредитния рейтинг на Гърция с една степен от СС до ССС, което означава, че страната не е толкова застрашена от фалит.

Припомняме, че Fitch понижи кредитния рейтинг на Гърция от „ССС“ до „СС“ в началото на юли. Тази степен е само на една стъпка от оценката за пълния филит. Тогава агенцията заяви, че „пропадането на преговорите между гръцкото правителство и кредиторите значително увеличава риска от това Гърция да не бъде в състояние да изпълнява кредитните си задължения в следващите месеци, включително и по облигациите, държани от частния сектор“.

Постигнатото вече споразумение между Гърция и кредиторите ѝ е ограничило риска страната да не може да изпълнява задълженията си спрямо частни кредитори, пояснява сега Fitch. Въпреки това с рейтинга CCC гръцките държавни облигации все още се оценяват на неинвестиционно ниво. 

Според агенцията рисковете пред страната остават големи, политическото положение е непредвидимо, а освен това възстановяването на доверието между кредиторите и властите в Атина ще отнеме известно време. Според Fitch все още не е ясно и дали Международният валутен фонд (МВФ) ще участва в третия спасителен пакет.

Припомняме, че гръцкият парламент одобри новата спасителна програма за близо 86 млрд. евро в края на миналата седмица след дълги дебати. И Еврогрупата (групата на министрите на финансите на страните от Еврозоната) вече даде „зелена светлина“, а редица парламенти, сред които и този на страната с най-висок дял във финансирането за Атина в еврозоната - Германия, ще гласуват програмата днес.

Късно снощи парламентът на Испания одобри с голямо мнозинство третия международен план за финансово подпомагане на Гърция. Споразумението за спасителна програма, което имаше подкрепата на консервативното мнозинство и на социалистическата опозиция, беше одобрено от 297 депутати, а 20 гласуваха против него. Участието на Испания възлиза на 10,15 млрд. евро от общо максимум 86 млрд. евро заеми от страните от еврозоната за Атина.

Темата за Гърция можете да проследите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още