IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция удължи банковата ваканция до сряда*

Дневният лимит за теглене от банкоматите остава 60 евро

16:28 | 06.07.15 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция удължи банковата ваканция до сряда*

Гръцките банки ще останат затворени поне до сряда включително, обяви Гръцката банкова асоциация след среща с министерството на финансите и представители на банковия сектор. Дневният лимит, който ще може да бъде теглен от банкоматите, също остава 60 евро, както е в момента, предава Ройтерс.

Все още не е ясно какво е решението на централните банкери на Европа, които трябва днес да вземат решение дали да увеличат лимита на спешната помощ. 

В неделя вечер Ройтерс предаде, че ЕЦБ вероятно ще запази равнището на спешното финансиране за гръцките банки на досегашното ниво, след като гърците отхвърлиха приемането на спасителния план за страната, предложен от кредиторите. Действията на ЕЦБ ще дадат на гръцките банки малко време, за да използват вече одобрените 89 млрд. евро. Същевременно те ще могат да гарантират, че банките остават затворени най-малко и през следващите дни.

Също през уикенда и Лука Кацели, шеф на банковата асоциация и ръководител на NBG - най-голямата частна банкова група в страната, заяви, че "ликвидността е осигурена до понеделник, след това всичко зависи от решението на Европейската централна банка".

Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от Гръцката централна банка чрез програмата ELA (Emergency Liquidity Assistance - ELA) на ЕЦБ. По тази програма централната банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция. 

През миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ELA за Гръцката централна банка на 89 млрд. евро. Сега базираната във Франкфурт институция трябва да реши дали да отговори на молбата на Гърция да влее повече пари във финансовия сектор на страната, като повиши тавана на програмата, за да предотврати колапса на гръцките банки.

Ако източникът на евро за Гърция пресъхне, Атина вероятно ще бъде принудена да въведе паралелна валута, за да плаща сметките си, посочват анализатори.

ЕЦБ е сред основните кредитори на Гърция заедно с Международния валутен фонд и партньорите на страната от еврозоната. На 20 юли Гърция трябва да изплати кредит от 3,5 млрд. евро към ЕЦБ.

Според анализатори ако Атина не направи това плащане, почти със сигурност ще се стигне до спиране на програмата ЕLA и последващ фалит на гръцкия банков сектор, което вероятно ще изведе страната от еврозоната. 

По-рано в понеделник членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Кристиан Ноайе заяви, че гръцкият държавен дълг, притежаван от ЕЦБ, не може да бъде отписан. "Гръцкият дълг, притежаван от Евросистемата, е дълг, който не може по самото си естество да бъде преструктуриран, защото това би било равносилно на парично финансиране на държава", заяви Ноайе, който също така оглавява и Френската централна банка.

В неделя друг от членовете на ИС – Беноа Кьоре, отбеляза, че предвид високата несигурност за европейските пазари вследствие на кризата в Гърция ЕЦБ е готова в случай на нужда да предприеме нови мерки.

"ЕЦБ винаги досега има еднозначна позиция – ако трябва да направим повече, правим повече", отбеляза той, цитиран от Ройтерс. "Ние ще приложим, ако се наложи, нужните инструменти".

През юни Кьоре заяви, че не изключва излизане на Гърция от валутния съюз. "Това било нещо възможно, макар и не онова, което желае ЕЦБ".

Късно в четвъртък рейтинговата агенция Fitch публикува анализ, според който четирите най-големи гръцки банки са щели да фалират, ако в самото начало на седмицата не беше наложен капиталов контрол. Това щеше да бъде факт заради масовото теглене на депозити и решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да не увеличава паричната подкрепа по линия на Програмата за спешна ликвидност (ELA).  

Съотношенията на собствения капитал към активите на четирите най-големи гръцки банки варират от 8% до 10% към края на първото тримесечие на 2015 г., но инкасираните загуби след това най-вероятно са свалили цифрите.

Всичко по темата с Гърция четете тук

* Информацията е актуализирана към 19:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 6 rate down comment 0
Miraka
преди 8 години
Атанасио: Важно е и трябва да се каже (и повтори) :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Абе Атанасио,до кога ще ти правят забележка колегите.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 21 rate down comment 9
Haho333
преди 8 години
Мълчи ве ... *** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 32
lilivan
преди 8 години
Само едно ще кажа на бълващите помия срещу гърците.Съвсем скоро ще бъдете много изненадани от това, което ще се случи.По-добре гледайте себе си и първо оправете себе си, а после другите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 14
Атанасио
преди 8 години
Нобелиста проф. Милтън Фрийдман има предвид индустриалният капитализъм когато говори за свободен пазар тоест за финансовият капитализъм трябва тотални регулации и защото го доказаха за поред път''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/Същото се отнася за финансите в ЕС Ето го и филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да спрат спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beОбяснил съм в коментар 24 и 25
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Проф.Джефри Сакс - Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всички ще завърши със сълзи , докато устойчивото развитие може да ни доведе до дългосрочен просперитет - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498Ако беше само сълзи е лесно става въпрос за милиарди жертви следствие на - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 КОЛКО ХОРА РАЗБИРАТ ??? ,че става въпрос за криза на системата и трябва нова система и проф. Джефри Сакс също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Основата на ЕС е свободно движение на хора ,стоки и капитали И КОЛКО ПЪТИ СЕ НАРУШАВА ТОВА ??? Ирландия го измисли - 43% данък за банковите капитали Следва ''данък Тобин'' предложен 1972год. от Нобеловият лауреат за икономика Джеймс Тобин - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoНай ми харесва изречението - ''минимален данък цели да се сложи спирачка пред лавинообразно нарастващата мощ на финансовия капитал за сметка на производствения, така както и за да се акумулират средства за борба със социалните и екологични язви'' Ако зависи от мен ще го направя така ,че да плачат без да се нарушава свободното предвижване на стоки капитали Тоест неолиберализма във финан.капитализъм вкара света в планетран катастрофа и съм далеч от мисълта за отмъщение но трябва тотални регулации ,и съм обяснил(коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsРадвам се ,че поне проф.Сакс е наясно ,че трябва дълбока реформа на световната финансова система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 24 rate down comment 3
system_foult
преди 8 години
ОК гласуваха и.....?Съмнявам се че на 'мъжествените " им политици им стиска да излезнат.Последните дни го повтаряха на всеки кръгъл час че не искат извън Европа.Искат от лошите евраци.Сега ще ги оставят да се наиграят и ще им отпускат по някой еврак,те си го и казаха де хуманитарна помощ за най уязвимите социални слоеве.Иначе референдумите са хубаво нещо и току виж утре ги попитали дали искат Хавай да стане Гръцки остров......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 25 rate down comment 3
draifuss
преди 8 години
На "демократичен и цивилизован" народ като гърците евра не им трябват.Да кажат едно ОХО БОХО на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 28 rate down comment 5
IvoDim
преди 8 години
намирисва не на Grexit, а на изритване от ЕЗ. Някакво такова усещане имам....Нейсе.Още повече че Grexit бе калкулиран някъде около март-април т.е. ЕЗ че изруча факта лесно, а гърците не. Но по циничното е че именно Grexit е по-печелившия вариант за ЕЗ , просто няма да дават още 50-60-100 млрд.евро, а само 1-2 за няколко години в качеството на хуманитарна помощ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още