IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреждава за превишени прогнозни бюджетни излишъци на Гърция

Според прогнозите на фонда държавният дълг на страната тази година ще възлезе на 183,4 на сто от БВП

09:40 | 06.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) смята, че прогнозните първични бюджетни излишъци за Гърция са превишени и призовава европейските кредитори на страната незабавно да пристъпят към намаляване на нейния дълг и на нивата на тези излишъци, става ясно от доклад на фонда, цитиран от гръцките медии и БТА.

МВФ твърди, че след 2018 година Атина няма да може да постигне предвидените от европейските кредитори първични излишъци в размер на 3,5 на сто от БВП и прогнозира, че през никоя от тези години до 2021 г. първичният бюджетен излишък на Гърция няма да превиши 1,6 на сто от БВП. 

От фонда препоръчват на европейските кредитори на Гърция да се заемат със значително преструктуриране на държавния дълг на Гърция, за да може размерът му да стане устойчив.

Според прогнозите на фонда държавният дълг на Гърция тази година ще възлезе на 183,4 на сто от БВП, ще се запази на нива 184,7 на сто както през 2017 г., така и през 2018 г. и ще спадне до 178,5 на сто през 2019 г. и до 169,2 на сто през 2021 г.

МВФ и европейските кредитори спорят за това как гръцкият дълг да стане устойчив. Атина също иска от кредиторите по-добри условия за връщане на дълга.

Фондът пък все още не е решил дали да участва в третия спасителен международен план за Гърция, изтъквайки като причина за това, че не е убеден в устойчивостта на гръцкия дълг и в това, че фискалните цели са постижими.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още