IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас очаква ръст на БВП на Гърция от 0,2-0,4% през тази година

Връщането на Гърция на дълговите пазари зависи и от облекчаването на дълга, коментира гръцкият премиер

13:49 | 22.09.16 г.
<p>
	Премиерът на Гърция Алексис Ципрас. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Снимка: архив, Ройтерс

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас очаква икономически растеж между 0,2 и 0,4% през тази година, макар че прогнозата на европейската статистическа служба Евростат е за спад от 0,3%, предаде Ройтерс.

В интервю за агенцията Ципрас мотивира прогнозата си със силния приток на туристи и ръста на държавните приходи. 
Запитан дали смята, че Гърция може да надхвърли прогнозата на Евростат за растеж от 2,7% догодина, той посочи, че досега тя е надхвърляла очакванията и че той очаква същото и за 2017 г. По думите му обаче това ще зависи от посланията, изпращани на финансовите пазари, както и от това дали чуждестранните инвестиции ще се възстановят, предава БТА.

Ципрас изрази надежда, че през следващите шест месеца страната ще бъде включена в програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествено облекчаване.

По думите на гръцкия министър-председател способността на Гърция да емитира облигации догодина и да се завърне в пълна степен на дълговите пазари през 2018 г. зависи от евентуалното облекчаване на гръцкия дълг, от подобряването на растежа и от анализа на ЕЦБ за устойчивостта на гръцкия дълг.

Ципрас посочи, че европейските държави трябва да се съсредоточат върху общите си интереси, а не върху "въпроси на микрополитическо ниво". "Европа трябва да продължи напред, независимо от вътрешните въпроси и електоралните процеси във всяка отделна страна", каза той.

Гръцкият премиер очаква, че следващите прегледи на изпълнението на третата  спасителна програма на страната ще бъдат важни, но ще са по-леки от първата оценка. Според Ципрас Гърция ще може да завърши до края на октомври втория преглед, който включва и непопулярни реформи на трудовия пазар, поискани от Международния валутен фонд (МВФ) като условие да подкрепи третото спасително споразумение.

По думите на Ципрас, чийто министър на труда окачестви МВФ като "екстремен играч" в конктекста на изискваните трудови реформи, е възможно да се постигне компромис, стига фондът да уважава законодателството на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още