IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Румъния номинира за премиер бившия еврокомисар Дачиан Чолош

Предложението на Клаус Йоханис трябва да бъде одобрено от парламента

18:50 | 10.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Дачиан Чолош. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дачиан Чолош. Снимка: архив Ройтерс

Румънският президент Клаус Йоханис номинира за премиер бившия еврокомисар Дачиан Чолош, след като Виктор Понта подаде оставка през миналата седмица заради масовите протести, предизвикани първоначално заради инцидент в нощен клуб, отнел живота на 48 души, предава AFP. 

„Румъния има нужда от чиста личност, личност, която не е въвлечена в скандали, личност, която да интегрира“, заяви президентът Йоханис.

Президентът проведе консултации за определяне на нов премиер миналата седмица и в началото на тази с парламентарно представените партии и с парламентарната група на националните малцинства. В разговорите за първи път Йоханис включи и представители на гражданското общество.

Номинацията за нов премиер трябва да бъде одобрена от парламента. Ако той отхвърли две предложения за премиер в рамките на 60 дни от първата номинация, се свикват предсрочни парламентарни избори.

Чолош е роден на 27 юли 1969 г. в Северозападна Румъния. Бил е министър на земеделието на Румъния в периода 2007-2008 г. в кабинета на Калин Попеску-Таричану и комисар по земеделието в комисията на Барозу (2010-2014 г.).  46-годишният Чолош е член на Европейската народна партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още