IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка планира по-големи глоби за банките, укрили информация

Регулаторът обмисля да намали изискванията за отчет към кредиторите, увеличавайки обаче финансовите санкции

12:52 | 23.07.16 г. 127
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като над четвърт от банките в страната фалираха, Русия иска да бъде сигурна, че оцелелите ще получат нещо повече от плясване през ръцете заради нарушаване на правилата, пише Bloomberg.

Като част от кампанията си срещу пране на пари Руската централна банка (РЦБ) взима пример от регулаторите в САЩ и Европа. Институцията планира да намали изискванията за отчет към кредиторите, като в същото време увеличава наказанията за хванатите в злоупотреба, обяснява заместник-гуверньорът Дмитрий Скобелкин.

„Подготвени сме да обмислим отново този подход“, казва Скобелкин. „В този случай трябва да засилим отговорността пропорционално“, допълва той.

За разлика от наказанията за милиарди долари, наложени за нарушения от американски и европейски банки, Русия не разчита сериозно на глоби по време на безпощадната чистка в индустрията, наложена от гуверньора Елвира Набиулина. Дори след като намали това, което нарича незаконно изтичане на капитал, до 64 млрд. рубли (1 млрд. долара) през първото тримесечие - по-малко от половината от нивото преди година, РЦБ иска по-голям ангажимент от кредиторите, за да намалят операции, подсказващи за пране на пари, с по 20% всяко тримесечие, казва Скобелкин.

Финансовата индустрия преминава през криза, след като качеството на активите се влоши по време на втората година на рецесия - най-дългата от началото на управлението на президента Владимир Путин. Регулаторите преследват лошо управлявани или недостатъчно капитализирани банки. Набиулина затвори над 250 банки от назначението си през 2013 г., за да оздрави системата.

Предвид затварянията броят на банките, заподозрени за множество съмнителни трансакции, е спаднал до пет в края на първото тримесечие от 150 в средата на 2013 г., казва Скобелкин. Регулаторът определя като „съмнителни операции“ фалшиви сделки или заеми, взимани за преместването на пари извън страната.

„Сенчестата икономика продължава да се нуждае от финансова подкрепа и можем само да кажем, че в момента има по-малка подкрепа за нея от страна на банките“, заявява Скобелкин.

Регулаторът обаче засега не е склонен да използва големи глоби, разчитайки на строгите изисквания за отчетност, за да следи дейността. След като Deutsche Bank идентифицира съмнителни трансакции, които са изнесли 10 млрд. долара от Русия между 2012 г. и 2014 г., централната банка е отговорила с глоба от под 5 хил. долара, казват запознати източници.

Макар че германският кредитор е глобен с 300 хил. рубли за съобщаването на пропуски, свързани със случаи на пране на пари, той все още е обект на разследване в Лондон и Ню Йорк. Банката е заделила около 5,5 млрд. евро през 2015 г. за потенциални плащания, включително по наказания, свързани с руските сделки.

Централната банка вече е започнала да налага по-високи глоби. Рекордът, наложен на неназована банка от регулатора през миналата година, възлиза на „няколко милиона“ рубли, твърди Скобелкин. Големият кредитор, платил глобата, се радва на „нов, по-коректен живот“, допълва той.

„Това беше полезен урок. Никой не може да ни спре да налагаме по-големи глоби в бъдеще“, заключава Скобелкин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

127
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Ми като не е, да го заведат в бялата стаичка, що са му дали трибуна на такъв?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
126
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Крейзито да се изхожда в бялата си стаичка ...тук не е психодиспансер , Орка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
125
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Забелязал съм някаква зависимост между наличието в заглавието на думата "Русия" и нейните производни и активността на някои местни зевзеци под тези статии. Предлагам на Инвестора да въведе някакъв демократичен лимит от по 1 пост/час под статия или просто всеки ден да репости една и съща статия със заглавие от рода: "Путин е лош диктатор желаещ да стъпче под ботуша си цивилизования свят", под която ДутиФрито и немуподобните да могат да се изхождат ежедневно, за да не се натрупва такова напрежение от нередовно изхождане поради липса на статии с подходящо съдържание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
124
rate up comment 1 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
A абдулци, тука ли сте ????Нещо няма ли да кажете по тази важна тема..ИЛИ ПАК СЕ СПРЯХТЕ НА ГЛУПОСТИТЕ СИ??? ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИЦИ!!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
123
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 7 години
Това нещо ако имаше баща, нямаше да е на това положение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
122
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
"ДЕГРАДИРАЛИ ДЯДКИ ОТ МИНАЛИЯ ВЕК."===Хаа ха ха ха ха Ох умрях от смях от това определение ха ха ха ===Понеже си сложил дядките във ВРЕМЕ /определил си такова/ се предполага че има и живи дядки от поминалия или сегашния век !?? ха ха ха ===Ако ти не си от миналия а от сегашния век , то правилно съм предположил че си дете ! ха ха ха Я бързо при тате да ти обясни политиката! ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
121
rate up comment 3 rate down comment 2
ТИМ
преди 7 години
ей инвестора .трябва на такива като тоя долу да му плащате, ако не е той НЯМА ДА ИМАТЕ ТАКИВА ПОСЕЩЕНИЯ И ИМПРЕСИИ И ОТ ТАМ ПАРИЧКИ !! ГОВОРЯ ЗА ДЮТИФРЕЕ, ПРАВИЛНО Е ЗАБЕЛЯЗАЛ, ЧЕ не ни интересуват, такива новини, но ВИЕ СИ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
120
rate up comment 4 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
анадолски ц.и.га.нин. какво му разбира главата от международни финанси, от тероризъм .. ужас..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
119
rate up comment 4 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
какво още да ти отворя очите анадолски ***, мазен и нагъл..!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
118
rate up comment 1 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
Аз на *** писах, ама виждам че правилно се идентифицираш с Дютка :-DХахахха смешковци, оправихте ми деня, да знаете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още