IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка обяви нова серия от мерки в сектора

Новите мерки целят да защитят турската икономика от негативен ефект от повишаването на американските лихвени проценти

13:48 | 29.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Турция обяви в събота серия от мерки, целящи да защитят турската икономика от потенциален негативен ефект от повишаването на американските лихвени проценти, съобщава Bloomberg.

Централната банка иска от търговските кредитори да увеличат средния матуритет на дълга си, деноминиран в чужда валута, докато в същото време увеличава валутните лимити на транзакциите на банките, съобщи банката на сайта. Централният орган повишава и лихвените плащания по резервите в турски лири на кредиторите, държани от регулаторния орган, с цел намаляване на разходите за посредничество.

С прогноза за дефицит по текущата сметка за около 5% от брутния вътрешен продукт (БВП) до края на годината Турция разчита изключително много на чуждите портфейлни потоци, за да покрие външните си дисбаланси. С мерките от събота турският банков сектор ще може да плати всичките си краткосрочни задължения в чуждестранна валута, ограничавайки собствената си валута, златните активи, държани от централната банка, и заемайки чрез т.нар. механизъм за „валутен депозит“ на централния орган, съобщи банката.

Мерките отбелязват първата сериозна стъпка в прилагането на т.нар. пътна карта при нормализирането на световните парични политики на централната банка. Гуверньорът Ердем Басчи заяви през миналия месец, че първото повишение на лихвените проценти от Федералния резерв вероятно ще бъде последвано от по-малка волатилност в доходността на американските държавни ценни книжа, което от своя страна ще наложи промяна на паричната политика на Турция.

По-късно банката представи план, който ще наложи преминаване на рамката на паричната политика към единна ставка от съществуващите три основни лихвени проценти в момента докато в същото време осигурява известна защита на лирата.

Турската лира отчита спад от повече от 20% през тази година, достигайки до 2,9237 лира за долар в петък, с което се превърна в третата най-лошо представила се валута сред останалите на развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още