IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на украинската централна банка Валерия Гонтарева подаде оставка

Институцията губи реформаторска фигура, която беше способна да предприеме действия срещу конфликтите на интереси, коментира Ройтерс

12:34 | 10.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на централната банка на Украйна Валерия Гонтарева подаде оставка в понеделник, съобщи Ройтерс. Така институцията губи реформаторска фигура, която беше способна да предприеме действия срещу конфликтите на интереси във време, когато Украйна се възстановява от дълбока рецесия, коментира агенцията.

Гонтарева си спечели признанието от страна на инвеститори и на Международия валутен фонд (МВФ) заради строгите антикризисни мерки, които пък бяха причина тя да бъде критикувана от някои депутати и местни бизнесмени. Кампанията срещу нея стигна толкова далеч, че през март пред входа на централната банка беше оставен ковчег, посочва Ройтерс.

Валерия Гонтарева е бивш инвестиционен банкер и бизнес партньор на президента Петро Порошенко. Тя застана начело на централната банка преди около три години – след анексирането на Крим. 

Депозирането на оставката й представлява оттеглянето на поредния от редицата реформатори, които бяха назначени, след като администрацията на Петро Порошенко дойде на власт през 2014 г.

Преди около седмица Международният валутен фонд (МВФ), който подкрепя Украйна с пакет от 17,5 млрд. долара, заяви, че вътрешнополитическите проблеми може да спънат реформите, включително повишението на пенсионната възраст.

"Реших да се оттегля от този пост и от Националната банка на Украйна. Подадох до президента заявление за оставка по собствено желание от 10 май тази година", каза Гонтарева на пресконференция.

Гонтарева даде начало на мащабни реформи, включително отне лицензите на половината банки в страната и осъществи преход към плаващ валутен курс.

Според МВФ тази година икономическият ръст в Украйна ще бъде 2%.

Засега не е ясно кой ще е наследникът на Гонтарева. Администрацията на президента, която избира централния банкер, още не е коментирала оставката.

„Това правителство не е технократско от известно време, когато Яценюк (бившият премиер Арсений Яценюк – бел.ред.), Айварас Абромавичиус (бивш министър на икономиката – бел.ред.) и други го напуснаха“, коментира Евгения Слепцова, икономист за Централна и Източна Европа в Oxford Economics в Лондон.

„Украйна направи голям напредък в реформите, но колкото до изкореняването на корупцията и конфликтите на интереси, страната е в задънена улица“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още