IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аятолах Хаменей одобри ядрената сделка между Иран и Запада

Върховният лидер на страната обаче предупреди, че споразумението съдържа слаби страни, с които Иран трябва да внимава

19:03 | 21.10.15 г.
<p>
	Аятолах Али Хаменей <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Аятолах Али Хаменей Снимка: архив Ройтерс

Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей е подкрепил ядрената сделка между страната и шестте световни суперсили в сряда, с което гарантира приемането ѝ, но предупреди, че споразумението съдържа слаби страни, с които Иран трябва да внимава, съобщава Wall Street Journal (WSJ).

Сделката „носи неясноти, структурни слабости и няколко въпроса, които могат да доведат до сериозни загуби в момента и в бъдеще за страната, ако не бъдат внимателно и ежеминутно следени“, казва Хаменей в писмо до президента Хасан Рухани, публикувано на официалния му сайт.

Зелената светлина от Хаменей, който има решаващата дума по повечето държавни въпроси, означава, че споразумението вече е непоклатима част от политическата система на Иран.

Хаменей заяви, че Иран се нуждае от адекватни гаранции, които да спират другата страна от избягване на поетите задължения и потвърди одобрението на Върховния съвет за национална сигурност от август. Рухани е ръководител на органа, който се занимава с националната сигурност и ядрените политики, подлежащи на одобрение от Хаменей.

Хаменей каза още, че налагането на нови санкции върху Иран след сделката, дори по отношение на човешките права или други неядрени въпроси, ще се считат за нарушение. САЩ обеща да запази санкциите, които не са свързани с ядрената програма, в действие.

Върховният лидер на страната поддържаше подкрепата си за Рухани и външния министър Джавад Зариф през месеците на напрегнати преговори, които доведоха до историческото споразумение, постоплило отношенията между Иран и САЩ след десетилетия на враждебност.

Той обаче често изразяваше съмнения за сделката и обяви САЩ за ненадежден партньор в преговорите, който търси начин за намеса в работите на Иран.

Ядрената сделка е дипломатическа победа за Рухани, който бе избран през 2013 г. с програма за икономически реформи и по-голяма ангажираност със света.

След официалното приемане на сделката от САЩ и ЕС в неделя Иран трябва да предприеме действия, за да намали ядрената си дейност преди да започне вдигане на санкциите.

Тези стъпки включат намаляване на броя на действащи центрофуги от почти 15 000, изнасяне на високо обогатен ядрен материал извън страната и премахване на ядрото от реактора на завода в Арак в близост до Техеран – ходове, които според Запада ще отнемат месеци.

В писмото си от сряда Хаменей казва, че Иран няма да предприеме действия в Арак или да изнесе уран извън страната докато не се реши въпроса с възможните военни измерения на ядрената програма, изискване, което може да отложи прилагането на сделката.

Международната агенция за атомна енергия към ООН има за цел да приключи с оценка на отминалите ядрени дейности на Иран до 15 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още