IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боевете в Алепо избухнаха с нова сила след изтичане на руското примирие

Нито един цивилен не е бил евакуиран по време на примирието

10:48 | 23.10.16 г.
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Боевете в сирийския град Алепо избухнаха с нова сила снощи, след като изтече обявеното от Москва прекратяване на огъня, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Съобщава се за артилерийска стрелба и ожесточени сблъсъци в много квартали по линията, която разделя града на зони под контрола на сирийския режим и на бунтовниците, предава БНР.

Нито един цивилен не е бил евакуиран по време на примирието, което изтече в 19 ч., съобщи служител на Международния червен кръст. Хуманитарната организация не е могла да влезе в бунтовническата част на Алепо, поради липса на каквито и да било гаранции за сигурност. 

Руските военни обявиха 11-часово спиране на огъня в четвъртък, за да позволят на цивилни, бунтовнически бойци и ранени хора да напуснат района, като им обещаха безопасно преминаване. По-късно те удължиха прекратяването на огъня с още два дни.

Бунтовниците в Алепо заявиха, че не могат да приемат примирието и вярват, че това е част от политиката на правителството на Асад да прочисти града от политически опоненти. Проправителствените медии обвиняват бунтовниците, че спират хората и твърдят, че използват цивилни като “жив щит”.

Съветът на ООН за човешки права реши вчера да започне разследване за военни престъпления срещу цивилните в Алепо, оказвайки натиск над сирийското правителство и неговия съюзник Русия.

Иракските правителствени войски влязоха в последното населено място, разположено на северните подстъпи към Мосул, съобщи иракската телевизия "Ас Сумария", цитирана от ТАСС и БНР. Армейските подразделения атакуваха градчето Тел Кайф, намиращо се само на 5 км от "столицата" на терористичната групировка "Ислямска държава". Атакуващите успели да превземат два квартала и издигнали там иракските знамена. 

Телевизията съобщила също, че при въздушен удар по Тел Кайф бил ликвидиран заместник-наместника на екстремистите в  Мосул.

В шестия ден от офанзивата вчера е отвоюван град Бартела, а американски войници в база край Мосул са се сражавали със защитни маски поради отровните газове, изтекли от завод за сяра, подпален по време на боевете. Близо 1000 цивилни са в болница с дихателни проблеми, а двама са починали от вдишването на серен дим. 

Сухопътната военна операция за освобождаването на Мосул, административен център на провинция Ниневия, който джихадистите превзеха преди две години и го смятат за своя столица в Ирак, започна на 17 октомври. В операцията участват общо 60 хиляди души от правителствените войски, антитерористичните подразделения, федералната и местната полиция, кюрдските отреди "пешмерга", шиитските милиции и местните сунитски племена. Те са подкрепяни от самолетите на международната антитерористична коалиция начело със САЩ, правителствената авиация и артилерия. По данни на разузнаването в града се намират между 5 и 6 хиляди джихадисти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още