IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Clariant и Huntsman създават химически гигант с оценка от около 20 млрд. долара

Обединената група ще има комбинирани продажби на стойност от 13,2 млрд. долара и оперативна печалба от 2,3 млрд. долара

13:39 | 22.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарската група Clariant планира да се слее с американската Huntsman, създавайки трансатлантически химически гигант с обща пазарна оценка от около 20 млрд. долара, съобщава AFP.

Сделката, която Clariant определи като „сливане на равни“, беше одобрена от управителните съвети на двете компании.

Новосъздаденото предприятие ще носи името HuntsmanClariant, заяви швейцарската група в изявление. Главният изпълнителен директор на швейцарската компания Хариолф Котман описва споразуението като "перфектната сделка в точното време". 

"Clariant и Huntsman обединяват усилията си, за да постигнат много по-широк глобален обхват, да създадат по-устойчива иновационна мощ и да постигнат нови възможности за растеж", заяви той.

На базата на резултатите на двете компании за 2016 г. обединената група ще има комбинирани продажби на стойност от приблизително 13,2 млрд. долара (11,8 млрд. евро) и оперативна печалба от 2,3 млрд. долара.

Инвеститорите в Clariant ще имат контрол над 52% от комбинираната група, докато Huntsman ще притежава останалите 48%.

„Комбинираното предприятие ще се възползва от силните страни на двете компании и ще има значително подобрен профил на растежа в силно атрактивните крайни пазари“, се посочва още в изявлението на швейцарската Clariant. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още