IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как природните бедствия се отразяват на кредитните рейтинги?

Доклад на S&P изследва влиянието на бедствие, срещано веднъж на 250 г., върху кредитоспособността на държавите

15:47 | 12.09.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Колко може да достигнат разходите на една държава заради природни бедствия като земетресения или наводнения? От гледна точка на кредитните рейтинги това може да ù струва понижение с най-много 2,5 стъпки, изчислява Standard & Poor's (S&P), пише CNBC.

На фона на наводнението в Япония, след което 25 души са обявени за издирване, а други 100 хил. са засегнати, агенцията за кредитен рейтинг посочва, че тежките природни бедствия могат да понижат кредитните рейтинги на държавите.

В първата си по рода симулация S&P разкрива, че Япония е една от четирите страни, която рискува сваляне на рейтинга с две или повече стъпки. Това би направило достъпа до финансиране по-скъп в случай на природно бедствие, „което се случва веднъж на 250 години“.

В момента азиатската страна има рейтинг AA с негативна перспектива, което е три стъпки под топ рейтинга AAA.

„Виждаме особено големи потенциални директни икономически поражения и натиск, свързан с кредитоспособността на държавите, които се намират на или са в близост до краищата на геоложките плочи на Земята – например тези около краищата на Тихия Океан (Чили, Коста Рика, Еквадор, Япония, Панама, Перу, Филипините, Тайван), на Карибите (Коста Рика, Доминиканската република, Панама) и на Северноанадолския разлом (Турция)“, пише в доклад на компанията.

Въпреки наводнението, според S&P в момента Япония е изправена пред по-голяма опасност от сериозно земетресение от гледна точка на бедствие, което би повлияло на рейтинга. Страната на изгряващото слънце за последно преживя по-сериозно земетресение през 2012 г., което причини и цунами.

Според рейтинговата агенция евентуално земетресение в Япония с магнитуд, който се вижда веднъж на 250 години, може да причини „значителен икономически обрат и да доведе до понижение на суверенния рейтинг с поне две стъпки, което би имало тежки икономически и финансови последствия за останалия свят“.

Агенцията посочва, че изводите са особено релевантни за развиващите се държави. „Обикновено те са най-уязвимите към природни бедствия що се касае до директни и индиректни икономически загуби и в резултат на тях се повлиява и кредитоспособността. Това е така и в икономики, в които застрахователното покритие обикновено е ниско“, гласи изследването на S&P.

Международната компания прогнозира, че Чили и Бангладеш са изправени пред дори по-големи понижения на рейтингите, ако ги връхлетят природни бедствия. Доминиканската република пък е най-чувствителната страна. Според S&P, ако страната бъде ударена от тропическа буря с мащаб, наблюдаван веднъж на 250 г., и бъде сполетяна от значително покачване на морското равнище, тя рискува понижение на рейтинга с 2,5 стъпки.

В топ 10 на най-уязвимите на природни бедствия кредитни рейтинги според S&P попадат Доминиканската република, Чили, Бангладеш, Япония, Коста Рика, Виетнам, Перу, Тайланд, Тайван и Турция.

Сред другите уязвими страни попадат Еквадор, Панама, Колумбия и Мексико в Северна и Южна Америка, Индонезия в Азиатско-тихоокеанския регион и Нова Зеландия, Израел и изненадващо – Италия, сред развитите икономики.

„Гледайки напред, климатичните рискове могат да станат по-интензивни, тъй като промяната в климата набира скорост. По-конкретно – виждаме вероятността бурите и наводненията да станат по-чести и по-опасни, тъй като средните температури в глобален план растат, а метеорологичните условия се менят“, коментира директорът „Кредитни рейтинг“ в S&P Мориц Крамер.

Рейтинговата агенция препоръчва като начин за смекчаване на заплахата от природни бедствия да се правят повече правителствени инвестиции в застраховане срещу катастрофични събития.

„В случая с петте най-големи земетресения, обхванати в изследването, влиянието върху рейтинга би могло да бъде понижение с една стъпка, ако 50% от опустошенията са презастраховани, спрямо понижение от близо две стъпки, ако няма никакво застрахователно покритие“, пише още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Това би направило достъпа до финансиране по-скъп в случай на природно бедствие, което се случва веднъж на 250 години.--------------------------------------------------------------------------------------------ае я си *** майката ве батко то тогава и Америка не са знаели къде е на картата .... преди 250г. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
ето сега и на4алото на август при пропадането на борсите се отигра блъскането на планетата земя със друга планета хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 8 години
примерно едно земетресение може да повлияе на резултата докато хвърлят боб при определянето на кредитния рейтинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още