IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес човечеството живее "на кредит" на Земята

Хората потребяват ресурси като за 1,7 планети, България е изконсумирала годишната си "дажба" на 19 юли

08:11 | 02.08.17 г. 34
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

От днес (2 август) човечеството започва да живее "на кредит", тъй като вече е потребило ресурсите, които Земята би могла да регенерира за годината. Това показват данните на международната научноизследователска организация Global Footprint Network.

Денят, в който човечеството усвоява всички ресурси за годината и започва да надпотребява, настъпва все по-рано всяка година, посочва организацията. Това включва обезлесяване, суша, недостиг на прясна вода, ерозия на почвата, загуба на биоразнообразие и натрупване на въглероден диоксид в атмосферата.

Организацията публикува и нов калкулатор, в който всеки човек може да измери собствения си екологичен отпечатък и личната му дата, от която започва да живее на кредит. Ако тя е преди 2 август, то това означава, че личното потребление на ресурси е по-високо от средното за света. Ако денят настъпва по-рано от 24 април, личното потребление на ресурси е по-високо и от средното за Германия, а ако е преди 14 март – е по-високо и от средното за САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 6 rate down comment 0
comet
преди 6 години
Sakamano, ... съжалявам!, нозападното общество не се възпроизвежда не от липса на ресурси, а от собственната си проклетия (АЛЧНОСТ достигнала до злокачествен тумор). ... И мога само да допълня, че човек може да живее природосъобразно и в развитото западно общество, както и обратното, ... а кой прав и кой крив не отсъжда обикновенният човек, а Природата (кому да даде шанс за продължаване на вида, което може да се промени във времето при променено поведение/условия). Ако човекът съзнава че нещо не е в ред (в това което прави), отговор може да намери в мъдростта на предците си и във вечният учител Природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
tnm
преди 6 години
Моят състудент е син на племенен вожд и няма ограничения нито в броя на добитъка, нито в броя на хладилниците. Колкото до мен, аз мога дори да си го отстрелям, за разлика от Вас :)Та ... какво чувам за Лондон и великото преселение на ирландците към Америка при Картофената криза :) Където е възможно и когато условията позволяват и от пустинята може да се направи градина /Израел/. Но в повечето случаи и върху големи площи е невъзможно. Това, на което Вие казвате жега от 40 градуса и студуване при минус 15 - 20 градуса се нарича умерен климат, според климатолозите и е благоприятен за земеделие и животновъдство. Генетиката я споменах в съвсем друга насока. При определени ДНК тестове може да се установи горе-долу кога има обмен на генетичен материал между популациите. И, оооу ... изненада. Ама това по-често се се случвало когато е имало преселение на народите, пък те са се преселвали основно ... оооу изненада, при големи климатични промени, установени, чрез дендрохронология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Раси (не нации :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 6 години
"Предполагам, че се радваш, че *** не е мислила по този начин."Питай я сега какво мисли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Явно ти и твоят състудент очаквате добитъкът да се появи ей така в хладилника :) В Европа също е имало недостиг на храна и ресурси, и хората са умирали от глад. Каква изненада, дори в Лондон много хора са гладували 18-19 век, а и не само, или са се хранели само с хляб и картофи. Хората са пресушавали блата, изсичали са гори, копали са въглища, желязо и т.н., развивали са се. Климатът навсякъде е неблагоприятен, затова са измислени климатици, отопление и други глезотии. Едва ли защото е голям кеф да се пържиш лятото на 40 градуса, а зимата да студуваш на минус 15-20.Споменавайки генетиката предполагам, намекваш, че някой нации са по-интелигентни от други и няма как да се развият кой знае колко и затова климата се превръща в толкова голяма пречка за тяхното развитие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Предполагам, че се радваш, че *** не е мислила по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 3
Sakamano
преди 6 години
"Африка се размножава, защото живее и консумира природосъобразно, а западната цивилизация е с отрицателен прираст, защото НЕ живее и НЕ консумира природосъобразно."Това няма нищо общо с размножаването. Примитивните народи се размножават защото за тях децата са актив - още от най-ранна възраст помагат в домакинството, после на 14 години започват да работят и изкарват пари за семейството си. В развитите страни напротив, детето е пасив - отглеждането и образованието му е дълго и скъпо удоволствие, което в повечето случаи не се отплаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
tnm
преди 6 години
Имам доста състуденти от Африка. Отличникът на випускът беше младеж от Бенин. Точно от него знам за селата, добитъка и недостига на ресурси за преживяване на местните.Колкото и умен и интелигентен да човек, все още не е успял да се справи неблагоприятния климат. За да съществува една популация е необходимо тя да е в нормален запас, който зависи от наличието на храна, вода, температура и възможност за възпроизводство. При определени условия тази популация може да достигне своят допустим запас, съществуването й над който, вече е рисково. В такъв случай тя или се саморедуцира или променя ареала си. Има опасност местата годни за живот в Африка да се окажат малко за нарасналото население.Тук мога да намеся и популационната генетика, ама дискусията ще придобие твърде академичен характер :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
tnm
преди 6 години
Нали и аз това казвам - пречим повече, от колкото помагаме. Векове наред в Африка водещ е бил естественият подбор. А той силно се влияел от факторите на околната среда. В един момент ние "цивилизовано" се намесваме, внасяме ваксини, лекарства и храни, с които те не са свикнали.Вярно, борим глада и болестите, ама започваме да допринасяме за демографската криза на континента. Оцеляват повече хора, те търсят препитание и омагьосания кръг се затваря. Затова смятам, че при това наше "отношение" Африка ще бъде проблем.Колкото до добива на суровини ... Човекът е толкова увлечен в желанието си да вземе от Природата максимално, това което тя благосклонно ни предлага, забравяйки факта, че самият той е едно малко колелце от огромен и сложен апарат и повредили и една малка част тази машина, губи и себе си.А относно римският легионер - една от причините за изчезването на тези яки, корави мъжаги :) са климатичните промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Между другото Малтус си е мислел, че технологичното развитие е спряло завинаги в годината, в която той се е родил. Не виждам причина технологиите, които са помогнали на нас, да не помогнат и на африканците, което със сигурност ще доведе до сериозен растеж на населението им. Ако твърдиш, че трябва това нещо да им бъде отказано това вече отива в друга посока, само че и при черните има доста интелигентни хора, които рано или късно ще измислят климатика, ваксините и др. подобни предпазващи от "ограничаващия" климат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още