IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела пое контрола над затворен завод на американска компания

Citibank планира да закрие до 30 дни сметката на венецуелската централна банка за международни разплащания, обяви президентът Николас Мадуро

08:22 | 12.07.16 г. 1
<p>
	През последните дни много венецуелци преминаха границата с Колумбия, за да си набавят необходими стоки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През последните дни много венецуелци преминаха границата с Колумбия, за да си набавят необходими стоки. Снимка: Ройтерс

Венецуелското правителство пое вчера контрола над завод за козметични продукти на американската компания Kimberly-Clark, която го спря от експлоатация миналата седмица заради влошената икономическа ситуация в страната, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на министъра на труда Освалдо Вера.

Властите ще рестартират фабриката за производство на кърпички, тоалетна хартия и пелени в град Маракай, в северния щат Арагуа.

В петък Kimberly-Clark, базирана в Далас, Тексас, обяви, че затваря завода, тъй като липсата на твърда валута и суровини прави функционирането му невъзможно.

Венецуелският президент Николас Мадуро разпоредил фабриката да бъде иззета по молба на работещите в нея 1200 души. Правителството ще осигури необходимите за функционирането на завода суровини.

Венецуела е обхваната от историческа икономическа криза, която причини сериозен недостиг на храни, лекарства и други продукти, отбелязва ДПА. През последните дни много венецуелци преминаха границата с Колумбия, за да си набавят необходими стоки.

Това не е първото поемане на контрола над завод на чуждестранна компания от социалистическия режим във Венецуела, отбелязва ДПА. През 2014 г. правителството иззе фабрика на американската фирма за почистващи препарати Clorox.

В последно време редица международни компании преустановиха своята дейност във Венецуела, посочва АФП. Coca Cola, например, спря голяма част от местното си производство поради липса на захар.

Мадуро обяви вчера, че американската банка Citibank планира да закрие до 30 дни сметката на венецуелската централна банка за международни разплащания, предаде Франс прес.

Венецуела е обект на финансова блокада, обяви президентът в реч по радиото и телевизията. Той видя в плановете на Citibank заговор, зад който стои правителството на САЩ.

Венецуелският президент натовари министъра на отбраната генерал Владимир Падрино Лопес с борбата срещу дефицита, предаде ТАСС.

Падрино Лопес ще отговаря за изпълнението на програмата "Суверенно и безопасно снабдяване". Тя включва мерки като ефективно производство, логистика и разпределение, оптимизиране на продажбите и замяна на вноса.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Pronto
преди 7 години
Щом и бананите са изчезнали от магазините, значи социализмът е успял!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още