IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на въглища към електроцентралите се възстановяват

Няма нарушения при ЕРП-тата, сочат проверките на енергийното министерство

17:43 | 24.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Временните проблеми с ритмичните доставки на въглища от Маришкия басейн са преодолени, става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката. Заради студеното време в периода 7 - 20 януари е имало проблем с доставките и складовите наличности на въглища в централите са намалели.

В дните след 20 януари обаче няма проблеми с доставките на въглища и запасите от горива в складовете на централите се възстановяват до нормативно определените количества (спрямо предписанията на Наредба 11 от 2004 година).

Това сочи проверка на енергийното министерство на централите, които осигуряват студен резерв в последните седмици. Заради трайното застудяване България активира мощностите, които спечелиха търга на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за осигуряване на допълнителни количества електроенергия.

Тези допълнителни за системата в този момент мощности се осигуриха от ТЕЦ "Русе", ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ 3- Димитровград, ТЕЦ "Брикел" и "ТЕЦ "Бобов дол". Първоначално имаше проблеми с активирането на част от тези мощности - студеното време стана причина за замръзването на въглищата в складовото стопанство на ТЕЦ "Бобов дол", но по-късно това беше преодоляно.

От енергийното министерство уточняват, че складовете на всички въглищни централи са били изцяло запълнени, каквито са изискванията на законодателството, към 6 януари 2017 година. Заради увеличеното производство част от тези въглища са били използвани.

Заради намалени наличности в ТЕЦ "Марица Изток" 2, ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3" обаче ще има санкции, тъй като трите централи осигуряват "студен резерв" за ЕСО. 

По-рано днес от БСП предупредиха за проблеми в енергийната система, свързани именно с намаляването на резервите от суровини и с ниския обем на язовирите, което ще направи неизползваеми водните централи. Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова обаче отговори, че резервите са в изпълнение на записаното в Наредба 11 и успокои, че системата работи стабилно и режим на ток няма да има.

През миналата седмица експерти от Министерството на енергетиката, съвместно с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), започнаха проверки на трите електроразпределителни дружества и изпратените от тях сметки за потребената електроенергия.

Данните досега показват, че няма нарушения по отношение на надписване на количествата на използваната електроенергия, повредени електромери или такива без метрологична проверка. На няколко електромера е констатирана разлика във времето за превключване между дневна и нощна тарифа до 20 минути спрямо реалното време.

И трите дружества са спазили нормативно определения срок за отчет на електромерите, който е до 31 дни. 

Проверяващите са изпратили и допълнителни запитвания към трите дружества, чиито отговори се очакват до края на тази седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още