IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните енергийни консуматори искат "реално поевтиняване" на газа

Виртуалният внос на газ може да намали цените, посочват от БФИЕК

18:39 | 18.03.16 г.
Индустриалните енергийни консуматори искат "реално поевтиняване" на газа

За "реално намаление" на цената на природния газ настояват от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) в отворено писмо до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Според организацията предложението на "Булгаргаз" не отразява пазарната действителност и драстичния спад на цената на петрола. "Няма как да очакваме икономически растеж, повече инвестиции и конкурентоспособност на българските износители на световните пазари при такава разлика в цените на природния газ", настояват от индустрията.

Според техните оценки цената на природния газ през второто тримсечие трябва да бъде под 284 лева за 1000 куб. метра. Предложението на "Булгаргаз", основано на цената за внос и курса долар - лев, е за 312,21 лева за 1000 куб. метра. От енергийния регулатор заявиха, че на този етап изчисленията на обществения доставчик са много коректни.

От БФИЕК обаче посочват, че цената на газа в България е близо 1,7 пъти по-висока от тази на спот пазарите. През първото тримесечие потребителите на "Булгаргаз" са плащали 405,56 лева за 1000 куб. метра или 207,91 евро (22,35 евро за мегаватчас). На спот пазарите в европа цената е 12-13 евро за мегаватчас.

Спот пазарите са важни при формирането на крайната цена, където има конкуренция, припомнят от организацията.

"Дори без физическа инфраструктура има възможности за виртуални доставки за България, което ще се отрази и на крайната цена", допълват оттам в отвореното си писмо, копие от което е изпратено и енергийния министър Теменужка Петкова.

Индустриалните потребители настояват КЕВР да ускори процеса на преговори със съседните регулатори по споразумение за виртуален обратен поток. "Това е една възможност за по-пазарни цени, за която индустрията настоява от години", посочват те.

В своя анализ от БФИЕК правят съпоставка и с цените на природния газ в България преди 10 години. Тогава петролът е струвал малко над 73 долара за барел. В момента цената е около 35 долара за барел. Няма и голяма разлика в обменния курс на долара спрямо лева - щатската валута е по-скъпа със 7%. В същото време обаче през първото тримесечие на 2006 година природният газ е бил с цена от 296,69 лева за 1000 куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още