IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е основен доставчик на газ, петрол и въглища в ЕС

Общността покрива 54% от енергийните си нужди от внос и разчита на малък брой доставчици, което я прави уязвима, сочат данни на Евростат

15:09 | 19.04.17 г. 5
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия е основният енергиен доставчик на страните от Европейския съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Статистиката показва, че през 2015 г. 29% от петрола, 29% от твърдите горива (основно въглища) и 37% от газа, които внася Общността, идват от Русия.

По отношение на газа 33% от вноса е от Норвегия, а 11% - от Алжир. Норвегия държи и дял от 12% от вноса на петрол. Статистиката показва още, че в челната тройка на вносителите на твърди горива се нареждат още Колумбия (с дял от 24% от общия внос) и САЩ (16%).

Като цяло ЕС е силно зависим от вноса на енергийни ресурси и уязвим, защото разчита само на няколко източника, показва статистиката.

През 2015 г. 54% от енергийните нужди на блока са били покрити от внос, сочат още данните на Евростат. Този процент е особено висок в страните „джуджета“ - Малта, Кипър и Люксембург, които разчитат почти изцяло на внос на енергоизточници, и пада под 20% за страни като Естония, Дания и Румъния. Те разчитат на местен добив и на възобновяеми източници, като така успяват да намалят зависимостта си от вноса.

Под 40% е енергийната зависимост на България благодарение на местния добив на въглища. Твърдите горива всъщност играят важна роля за българската енергетика – въглищата имат дял от 35,8% от енергийния микс. В допълнение ядрената енергия също дава известна независимост на страната ни – делът ѝ в микса е около 21,5%.

Делът на природния газ в енергийния микс в България е 14%, а на петрола – 22,7%, показва още статистиката за 2015 г. На възобновяемите активи се падат малко под 11%.

В ЕС основните енергийни източници са ядрените и възобновяемите с дялове от съответно 28,9% и 27% в общото производство на енергия. Твърдите горива заемат третото място с 19%, а природният газ е с дял от 14 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Точно и затова ще прекарат Северния поток...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Кой ще ни пусне да взимаме таксите от преноса? Това са си едни 1-2 млрд. долара ако се пълни целия капацитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
многодобре
преди 6 години
...като е "основен енергиен доставчик за ЕС " защо не позволихте едно от трасетата за доставка, на една част от този енергиен пакет, да минава през България?...... подли европейски ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
многодобре
преди 6 години
...като е "основен енергиен доставчик за ЕС " защо не позволихте едно от трасетата за доставка, на една част от този енергиен пакет, да минава през България, подли европейски ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още