IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атентаторите планирали да взривят 120 газови бутилки в Барселона

Властите продължават да издирват заподозрения за атаките Юнес Абуякуб. С литургия в "Саграда Фамилия" Барселона почита паметта на жертвите

15:21 | 20.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Терористичната групировка, отговорна за атентатите в Испания, е подготвяла "един или няколко атентата" в Барселона със 120 газови бутилки, намерени в къща в намиращия се на 200 км югозападно град Алканар, съобщи днес полицията, цитирана от Франс прес.

"Започва да ни става ясно, че това е мястото, където са се приготвяли експлозиви за извършването на един или няколко атентата в Барселона", каза началникът на каталунската полиция Хосеп Луис Траперо, цитиран от БТА.

Властите продължават да издирват последния засега заподозрян за организиране на атаките – 22-годишният Юнес Абуякуб, смятан за физическият извършител на нападението в Барселона.

По информация на в. „Еспаньол“ извършителите на терористичния акт в в  Барселона първоначално планирали атаки на три многолюдни места в града, като една от мишените е трябвало да бъде катедралата „Саграда фамилия“. Според информацията на изданието терористите щели да заложат експлозиви до катедралата и на “Лас Рамблас”. Третата избрана точка не е известна, но се предполага, че е било градското пристанище.

Вестникът отбелязва, че вероятно плановете им били осуетени от взрива в къща в Алканар (Каталуния) – предполагаемо скривалище на терористите. След това те били принудени да сменят тактиката и вместо да взривяват, извършили нападение с автобус.

Правителството в Испания реши да запази четвърто ниво на тревога за сигурността – една степен под максималното.

Заради терористичния акт в Барселона засилено полицейско присъствие ще има на обществените места, популярни сред туристите. Допълнителни проверки ще има и на стадион „Камп Ноу”, където се очакват 100 000 души за мача срещу „Реал Батис”.

Атентатът в Барселона отне живота на 13 души, пострадали са повече от 130. 53-ма от ранените са все още в болница, състоянието на 13 от тях е критично, допълва Нова телевизия. 

Терористичната клетка, извършила нападението, е напълно обезвредена, обяви испанското правителство. 

Днес е последен ден от обявения тридневен траур в страната. 

С литургия в катедралата "Саграда Фамилия" Барселона почита паметта на жертвите на атентата, предава БНТ.

Литургията в "Саграда Фамилия" преминава при засилени мерки за сигурност. Има и много туристи, които искат да наблюдават официалните лица, а те са на най-високо държавно ниво. За литургията пристигнал крал Фелипе VI, съпругата му кралица Летисия и премиерът Мариано Рахой. Тук са и кметовете на Барселона и Камбрилс, които бяха посрещнати с аплодисменти. На възпоменанието дойдоха премиерът и президентът на Австралия, които са единствените лица от друга страна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още