IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина и кредиторите – преговорите продължават

От Гърция започнаха да пристигат писма бомби до представители на кредиторите

11:25 | 21.03.17 г. 5
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция не успя да убеди кредиторите си, че изпълнява заложеното в спасителната програма. След заседанието на финансовите министри от еврозоната стана ясно, че „напредък е постигнат“, но остават някои „ключови моменти“, преди Атина да успее да приключи и втория преглед по програмата.

От думите на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум след заседанието не става ясно в кои сектори двете страни все още имат разногласия. Според гръцки медии обаче Атина не отстъпва по отношение на очакваните реформи за трудовия пазар, социалния сектор и за енергетиката. Напредъкът е по отношение на новия фонд за приватизация и възможността за извънсъдебни споразумения.

„Ние се разбрахме преговорите да продължат интензивно в следващите дни в Брюксел“, коментира Дейселблум по време на кратък брифинг след заседанието на Еврогрупата, цитиран от Съвета.

След това може да бъде взето и политическо решение за оставащите неизяснени моменти, става ясно от думите му.
Следващото заседание на неформалната организация на финансовите министри от еврозоната е насрочено за 7 април. Това е и новият краен срок за Атина да подпише дългоочакваното споразумение със своите кредитори.

Междувременно напрежението в Гърция расте – хората започнаха отново да теглят парите от банките, след като на финансовите институции в страната им беше необходима една година, за да привлекат отново депозитарите.

От Гърция пък започнаха да пристигат и писма бомби до представители на кредиторите на страната. Изпратени от името на висши чиновници от „Неа Демократиа“ писма с експлозиви бяха получени в германското финансово министерство и офиса на Международния валутен фонд в Париж. Парижкото писмо се взриви и рани леко жена.

Крайнолявата анархична група "Конспирация на огнените ядра" пое отговорността за писмото, изпратено до кабинета на германския финансов министър Волфганг Шойбле. Не за първи път тази организация изпраща експлозиви в европейски институции. Подобна вълна от пратки имаше и през 2010 година. 

Късно снощи „Катимерини“ съобщи за открити още осем съмнителни пакета в пощенски клон в страната, в който се сортират пощенски пратки. Едно от писмата е адресирано до Йерун Дейселблум, сочат източници на изданието.

Този път „подателите“ са икономисти, които са заемали важни постове в държавната администрация в миналото, коментира Ana Mpa, позовавайки се на свои източници в полицията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Всички резултати от моите изследвания са публикувани и могат да се ползват.Ако някой не желае да ползва публикуваното може да си направи собствено проучване и съм сигурен, че ще получи същото - наличие на неправилно прилагане на еврото.За негова информация на мен ми бяха необходими над 35 години труд, ала все пак съм първи в света с тези резултати.Уважавам мнението на някой, който не е съгласен с мен, но защо ли не казва с какво е съгласен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Всички са сгрешени...един сал Иван Митев знае панацеята , ама няма да каже на никого !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 7 години
а датската сгрешена ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Не писма , колети трябва да се изпращат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 7 години
Гърция страда от неправилно прилагане на евро. Ако не се допускаше тази държавна грешка Гърция нямаше да има сегашни дългове. Все още обществеността не зачита вредното държавно поведение и болезнените злини се уголемяват.Възможностите са: 1) При запазване на неправилното прилагане на евро щетите за Гърция се уголемяват. 2) При правилното прилагане на евро за държавите от Еврозоната се подсигурява устойчив обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още