IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите отчети натежаха на европейските борси

Акциите на германската Deutsche Bank и на британската Barclays потънаха с по над 6%

19:55 | 29.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси затвориха с леки понижения в четвъртък.

Паневропейският индекс STOXX 600 не успя да се задържи на положителна територия, като приключи сесията почти без изменение. Най-губещи в състава му бяха акциите на банки и минни компании.

Германската Deutsche Bank отчете нетна загуба от 6 млрд. евро и обяви, че ще съкрати около 9 хил. служители на пълен работен ден и 6 хил. външни сътрудници до 2020 г. В резултат акциите на банката поевтиняха с 6,9%.

Британската банка Barclays отчете коригирана печалба преди данъци от 1,43 млрд. паунда (2,18 млрд. долара) за третото тримесечие, което се оказа под средната прогноза на анализаторите за 1,65 млрд. паунда и цената на акциите ù потъна с над 6%.

Като цяло след порцията корпоративни отчети банковият сектор се понижи с над 2%. Книжата на Danske Bank се сринаха с над 7% след отчетената по-слаба от очакванията печалба преди данъци за третото тримесечие. Испанската банка Santander също беше засегната от рязък спад на цената на акциите.

Финландският производител на мрежово оборудване Nokia обяви, че ще върне 4 млрд. евро на акционерите в идните години под формата на дивиденти и обратни изкупувания. Акциите му скочиха с 10,4%.

Френската Alcatel-Lucent отчете нетна загуба от 206 млн. евро за третото тримесечие, но съобщи, че сделката с Nokia, която планира да я придобие, се развива по график и ще бъде приключена през 2016 г. В резултат на съобщението книжата на компанията поскъпнаха с 10,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още