IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика е изпитвала трудности дори преди вота за Brexit

Секторът на услугите е отслабнал, а производствената активност е на исторически ниско ниво, сочат резултати от проучване на Британската търговска камара

11:31 | 12.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Британската икономика е изпитвала трудности дори преди вота за Brexit, показват резултатите от мащабно проучване на Британската търговска камара, цитирано от CNBC.

Основната бизнес лобистка група на страната посочва, че секторът на услугите, основният двигател на британската икономика, е отслабнал преди референдума, проведен миналия месец, като продажбите както у дома, така и в чужбина са паднали.

Проучването е проведено сред над 8,2 хил. респонденти от частния сектор през второто тримесечие на 2016 г.

„Дори преди референдума за членството в ЕС и бизнес доверието, и икономическият растеж в много области на Великобритания отслабнаха. Резултатите от последната ни анкета, извършена точно преди вота, предполагат, че редица предприятия са извършвали своята дейност по-ограничено“, коментира изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Британската търговска камара Адам Маршал.

Секторът на услугите формира над ¾ от британския брутен вътрешен продукт, сочат данните на Националата статистическа служба.

Според Британската търговска камара производствената активност във Великобритания също е на исторически ниско ниво. По думите на Маршал там е имало вакуум по отношение на информацията за това как евентуално излизане от Европейския съюз ще се отрази на дейността на британските компании.

„Твърде рано е да се каже какво влияние е имал референдумът върху повечето британски фирми, тъй като до този момент имаме само бегли доказателства от тези, срещащи проблеми, тези, които изчакват, и от тези, които виждат нови възможности“, добавя Маршал, който управлява организацията, след като преди референдума бившият вече директор Джон Лонгуърт се оттегли, привличайки вниманието със своята подкрепа за Brexit.

Ключови изводи от проучването включват замразяване на плановете за наемане на персонал.

Освен това Британската търговска камара призовава британските политици да инвестират директно в транспорт, енергетика, жилищния сектор и дигитализация. Според организацията подобни действия биха генерирали огромни ползи за веригите на доставки, работните места и производителността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още