IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският финансов сектор ще загуби 38 млрд. пауда при раздяла с единния пазар

Ако финансовите компании изгубят правото свободно да продават услугите си в Европа, може да изчезнат 75 хил. работни места

12:52 | 05.10.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Британският финансов сектор може да изгуби до 38 млрд. паунда (48,34 млрд. долара) приходи в случай на т.нар. "твърдо излизане" от Европейския съюз (Hard Brexit), което ще доведе до ограничаване на достъпа на страната до единния европейски пазар, предава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Ако финансовите компании изгубят правото свободно да продават услугите си в Европа, може да изчезнат 75 хил. работни места, според публикувания вчера доклад на консултанската компания Оливър Уайман (Oliver Wyman).

Възникват все повече предположения, че секторът, който включва банки за обслужване на клиенти на дребно, компании за управление на активи, застрахователи и инвестиционни банки, ще загуби правата си, след като британското правителство договори излизането на страната от ЕС. 

В интерес на всеки е да има положителен изход от преговорите, който да бъде взаимно изгоден за Великобритания и ЕС, да предизвика минимални сътресения в сектора и да бъде от полза за клиентите, отбелязва заместник- председателят на консултантската компания Хектор Сантс.

Бъдещето на Лондон като европейски финансов център ще бъде основен пункт в преговорите за Brexit, тъй като той е най-големият износен сектор на страната и най-големият източник на приходи от данъци.

Британският финансов сектор генерира между 190 и 205 млрд. паунда приходи всяка година и дава работа на 1,1 млн. души, се отбелязва в доклада. Браншът плаща около 60 до 67 млрд. паунда данъци.

В доклада са разгледани два сценария на Brexit. При по-лошия сценарий, когато международните банки изгубят достъпа си до единния пазар или в случай на т. нар. "твърдо излизане" , приходите ще намалеят с между 32 и 38 млрд. паунда, а между 65 хил. и 75 хил. работни места ще бъдат закрити.

Ако Великобритания запази достъпа си до Европейската икономическа зона при подобни на сегашните условия, тогава може да бъдат закрити 4000 работни места, а приходите да спаднат с 2 млрд. паунда.

Докладът е поръчан от основната лоби група на сектора ДъСитиЮКей (TheCityUK).

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
THE TRADER
преди 7 години
Не можеш да изгубиш нещо, което не си спечелил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още