IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският представител в ЕС неочаквано подаде оставка

Мандатът на сър Айвън Роджърс изтичаше през ноември тази година

16:08 | 03.01.17 г.
<p>
	Дейвид Камерън и сър Айвън Роджърс. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън и сър Айвън Роджърс. Снимка: архив Ройтерс

Британският постоянен представител в Европейския съюз (ЕС) неочаквано подаде оставка само няколко месеца преди очаквания старт на официалните преговори по Brexit, в който той щеше да играе съществена роля, съобщава Financial Times.

Сър Айвън Роджърс е заявил пред екипа си във вторник следобед, че ще се оттегли от поста си по-рано, шокирайки със загубата на един от най-опитните британски преговарящи с ЕС.

Той не е представил причини за решението си, твърдят запознати източници. Сър Айвън е омаловажил важността на решението, казвайки, че напуска само няколко месеца преди официалния край на мандата му през ноември.

От назначаването му в края на 2013 г. сър Айвън бе един от водещите съветници на бившия министър-председател Дейвид Камерън при предоговарянето на условията за членството на страната в ЕС в началото на миналата година и на наследника му Тереза Мей при подготовката за Brexit.

Макар че имаше дълга връзка с Мей и се консултираше с нея по стратегията за Brexit, отношенията на сър Айвън с някои от министрите започнаха да се влошават през последните месеци.

Това кулминира през декември, когато ВВС се добра до изтекъл документ, в който сър Айвън заявява на министър-председателя, че договарянето и ратифицирането на всеобхватна търговска сделка на ЕС с Великобритания може да не се случи преди средата на следващото десетилетие.

Известен с откровените си съвети и способността да забелязва приближаващи капани в Брюксел, загубата на сър Айвън ще бъде възприемана като удар за финансовото министерство и други части на британското правителство, които искат по-постепенен преход на излизане от ЕС.

Financial Times не е успял да намери сър Айвън за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още