IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е напред в изпълнението на целите за ВЕИ

През 2030 г. се очаква ЕС да спести 58 млрд. евро от вноса на енергийни ресурси благодарение на "зелената" енергия

16:00 | 01.02.17 г. 4
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България преизпълнява заложените цели за възобновяемите енергийни източници като дял от общото енергийно потребление. Това показва последният доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на "зелената" енергия в Общността.

Документът е част от втория преглед за състоянието на Енергийния съюз, представен от еврокомисаря за Енергийния съюз Марош Шефчович и от комисаря по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете.

„Фактите сами говорят за себе си – възобновяемата енергия вече е конкурентна в ценово отношение, а понякога е и по-евтина от изкопаемите горива. В сектора в Европа работят над един милион души и се привличат повече инвестиции, отколкото в много други сектори“, коментира при представянето на данните енергийният комисар Мигел Ариас Канете.

От се вижда, че през 2015 г. възобновяемите източници покриват 18,4% от общото енергийно потребление в България. Целите, заложени от Директивата за възобновяемите източници през 2015 г., са за дял от 12,4%.

Като цяло Европейският съюз (ЕС) се движи с крачка напред спрямо заложените цели – 16,4% от енергийното потребление се покрива от ВЕИ при очаквани 13,8%. Крайната цел е през 2020 г. 27% от потребяваната в Съюза енергия да е "зелена".

Само три държави не изпълняват междинните цели по европейската директива – във Франция например ВЕИ покриват 14,5% при заложени 16% от потреблението. В Холандия целта е 7,6%, а реалността показва, че възобновяемите източници държат едва 6% от общото потребление. С малко със заложените цели се разминава и Люксембург – 5% при заложени 5,4% от общото потребление.

Швеция е страната с най-амбициозна задача по отношение на "зелената" енергия. Брюксел е заложил цел през 2015 г. 43,9% от енергийното потребление да бъде покрито от ВЕИ. Страната обаче преизпълнява заложеното и 54,1% от енергийното потребление се покрива от възобновяеми източници.

"Зелената" енергия носи позитиви не само по отношение на опазването на околната среда, записано е в доклада на Брюксел. През 2015 г., благодарение на навлизането на възобновяемите източници, ЕС е спестил 16 млрд. евро от внос на енергоизточници. С реализацията на заложените в директивите цели в тази област тази сума ще набъбне до 58 млрд. евро през 2030 г., сочат изчисленията.

Данните обаче показват и намаляване на инвестициите в сектора през последните години. Спрямо 2011 г. те намаляват двойно до 44 млрд. евро през 2015 г., докато в световен мащаб инвестициите в "зелена" енергия растат до 260 млрд. евро. Преди шест години инвестициите на страните от ЕС в областта на ВЕИ бяха 50% от общите, а през 2015 г. делът им се свива до 18%, посочва се в отчета.

От Брюксел отчитат още, че ЕС е пионер по отношение на технологиите за производство на енергия от възобновяеми източници – страните от общността са автори на около 30% от патентите в областта. Така Общността може да има значителна роля в бъдещето на този сектор.

Идеята на европейските институции е и за по-активна роля на европейските домакинства в енергетиката. При изграждането на ВЕИ мощности върху сградите едно типично четиричленно семейство в Германия например може да спести около 680 евро от своята енергийна сметка годишно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
Механизмите по програмите за ВЕЙ са толкова корумпирани, че "изпиране" с рентабилност 72% е успешно. Китайските компоненти са с цена 4 пъти по-ниска и осигуряват реална ефективност около 12%, но са недопустими по програмите. Цената на ел. енергията расте за крайният потребител, за сметка на финансовата олигархия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Като се вземат предвид и всички субсидии за конвенционалните прозиводители, за да стоят он-лайн в случай, че ветреца поспре, това спестеното нещо не ми се вижда кой знае какво. Да не пропуснем и последните данни, че СО2 в Германия от въглища, която иначе е много "зелена" се увеличава едновремено с увеличаването на "зеления" капацитет и нещата съвсем заминаха в реката. "Зеленото" явно е новото "Кафяво" :)Важното е парите да се въртят, жалко че при въртенето обикновените потребители някак си все изпадаме от кръговрата.http://***.thegwpf.com/german-co2-emissions-increase-for-second-year-in-row/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
ivanrog
преди 7 години
Хитроооооо, да спести 58 млрд., ама преди това колко ще платим ние в повече? Някак ако спестят едни от внос, за да вземат от мен, за да платят на доставчика на ВЕИ, не ми се вижда хич нормално. И искам да попитам колко точно "спестихте", защото производството на същото това ново оборудване е създало не малко вредни емисии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
ivanrog
преди 7 години
Хитроооооо, да спести 58 млрд., ама преди това колко ще платим ние в повече? Някак ако спестят едни от внос, за да вземат от мен, за да платят на доставчика на ВЕИ, не ми се вижда хич нормално. И искам да попитам колко точно "спестихте", защото производството на същото това ново оборудване е създало не малко вредни емисии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още