IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Рисковете пред икономическия ръст в еврозоната продължават да намаляват

Все пак президентът на Европейската централна банка предупреди, че основният инфлационен натиск остава потиснат най-вече заради слабия ръст на заплатите

18:16 | 29.05.17 г.
<p>
	<em>Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Рисковете пред икономическия ръст в еврозоната продължават да намаляват и Европейската централна банка ще бъде в позиция да преразглежда прогнозите си за БВП и инфлацията на заседанието си на 8 юни. Това заяви президентът на институцията Марио Драги, цитиран от Ройтерс. Драги отговаряше на въпросите на евродепутати от Комисията по икономически въпроси.

„Икономическият подем става все по-стабилен и продължава да се разширява сред сектори и държави“, каза още Драги. 

Все пак той предупреди, че основният инфлационен натиск остава потиснат най-вече заради слабия ръст на заплатите, така че все още е необходима значителна гъвкавост в паричната политика.

ЕЦБ дълго време вече настоява, че въпреки ускорения ръст инфлацията все още е слаба и далеч не е устойчива. Това изисква банката да поддържа безпрецедентното ниво на стимули.

Очаква се на 8 юни централните банкери да обявят, че рисковете пред ръста в еврозоната са балансирани, което би отворило врата за дискусии за свиване на програмата за изкупуване на облигации.

Всяка една промяна в тона на банката обаче ще бъде съвсем лека, тъй като някои централни банкери се опасяват, че по-резки изявления може да доведат до пазарни турбуленции.

От април насам ЕЦБ изкупува облигации на стойност 60 млрд. евро месечно. Преди това темпът беше 80 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още