IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа изостава в зелената енергия точно когато цените започват да падат

Картината за соларния сектор се оказва доста мрачна на фона на грешки в политиките през миналите години

12:01 | 22.03.17 г. 7
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Колкото и да не ни се вярва, инвестициите в мощности, използващи възобновяеми енергийни източници, в Европа намаляват значително в последните години, пише в анализ EurActiv. Изданието посочва, че в Германия например мерките за сектора, предприети през 2000 година, са довели до по-голяма от очакваното експанзия.

Точно когато и цените бяха най-високи.

Десет години по-късно тенденцията е обратна - инвестициите в соларните централи намаляват, превръщайки ги в един от най-евтините източници на електроенергия в света. И секторът отчита бум в САЩ, Китай и Индия.

Заради липсата на политическа подкрепа в повечето европейски страни, сред които и Германия, обаче европейските компании, някога пионери в бранша, сега са банкрутирали или разпродават бизнеса си. В допълнение и страни извън ЕС започнаха да предлагат преференции и така привличат инвеститорите.

И така картината на соларната индустрия в Германия е доста мрачна - през 2012 година новите мощности са били 7,5 гигавата, докато през 2016 година достигат едва 1,5 гигавата, което е под целите на правителството от 2,5 гигавата.

Инвестициите в хидроцентрали и геотармални централи също се сриват, допълва изданието. Не е изненада, че работните места в ВЕИ сектора намаляват от 400 хил. през 2012 година до 330 хил. през 2016 година.

С изоставането на развитието на зелената енергетика Германия не може да постигне и целите за опазване на околната среда. Икономиката на страната расте, енергийното потребление се увеличава. Същото се отнася и до емисиите въглероден диоксид.

За да се промени тази картина, ЕС и Германия трябва бързо да поправят грешките, допуснати във ВЕИ сектора през изминалите години, посочва още изданието. Секторът ще бъде насърчен и с амбициозни цели за опазването на климата и намаляването на емисиите въглероден диоксид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
Не е ясно дали е в ущърб, тъй като тези определени европейски производители създават едни определени работни места и не е ясно ако няма мито, дали европейските потребители няма да се окажат не само без пари за панели а и без пари за храна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
V.At.
преди 7 години
Не знам защо се пропуска невероятно високото мито за неевропейски соларни панели. Митото защитава определени европейски производители, но е в ущърб на европейските потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
osoitza
преди 7 години
има странна доза истина в твоя коментар. От една страна напълно съм съгласен че една група(никак не малка) свиква да кандидатства за проекти/субсидии без оглед на резултата, което с времето превръща тази групича в мързеливи и (лъжливи) търтети и напълно неспособни да работят в реалната икономика . От друга страна общия пазар е голям стимул и една кама'ра фирми откриха поделения тук точно защото сме част от общия пазар. Отдел но колкото и да е уродлива политическата ни среда се движи в някакви рамки, при липсата на Брюксел дали не рискуваме да станеме поредния балкански политически ***( за справка Македония и Турция)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Не плановата икономика и субсидиите са главния виновник за мързела, лъжата и лицемерието на гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 20
Bobacho
преди 7 години
Трябва да напуснем ЕС преди плановата икономика и субсидиите да са ни превърнали в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
pecan
преди 7 години
Ако не бяха глупавите субсидии преди 10 години сега щеше да има бум . Сключиха се неизгодни договори с държавно субсидиране за срокове от по 25 години за да може определени хора да вземат едни комисионни . По добре без субсидии и пазара да реши . Без големи рестрикции и за въглищата . Европа е прекален светец .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
diasnoto
преди 7 години
Европата е цар на "целевото финансово стимулиране" на сектори по осмотрение на шайка бюрократи- най-често в неправилния момент, на неправилното място, което свършва зле- примери бол: селско стопанство със зърнени извращения и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още