IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа напредва в борбата с финансирането на тероризма

Постигнато е широко съгласие сред финансовите министри в Евросъюза за нови правила за финансовите трансакции и достъпа до данни за банкови сметки

13:43 | 09.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финансовите министри на Европейския съюз (ЕС) до голяма степен са се договорили относно проследяването и спирането на финансирането, използано за терористични цели, предава The Wall Street Journal. Инициативата, подета от Фарниця, набра скорост след терористичните атаки в Париж от последния месец.

Очаква се през следващата седмица Европейската комисия (ЕК) да има конкретни предложения за ограничаване на незаконното пренасяне на пари в брой, замразяването на активи и обмена на финансова разузнавателна информация, както поиска Франция. Тези мерки са сред водещите усилия на блока да се справи с терористичните заплахи.

„Министрите се споразумяха работата върху борбата с финансирането на тероризма да бъде от първостепенно значение “, коментира заместник-председателят на ЕК Владис Домбровскис след срещата.

По-рано през годината ЕС вече се съгласи да затегне съществуващите правила за борба с прането на пари, но правителствата разполагаха с време до 2017 г., за да ги приложат. Франция настоява тези реформи да влязат в сила по-бързо, а също и за споделяне на разузнавателна информация и по-широки мерки за проследяване.

През ноември и министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните от ЕС се споразумяха да бъде затегнат контролът върху предплатените карти, паричните преводи от мигранти и сделките с биткойни.

Френският финансов министър Мишел Сапен каза, че е постигнато широко съгласие относно мерките. „Франция е удовлетворена“, заяви той след срещата. „ЕК и държавите членки ще ускорят усилията си, а сътрудничеството между службите ще се увеличи.“

Предстои Европейската комисия да обсъди детайлите през следващата седмица, а след това министрите ще се срещнат отново през януари с цел да достигнат до крайно споразумение.

Сред мерките има такива за въвеждането на централизиран регистър на банковите сметки, до който полицията да има достъп, когато проследява терористи. Това би проправило път за общоевропейска система, позволяваща търсенето сред банковите трансфери на заподозрени в тероризъм по модела на САЩ, който беше въведен след терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Предложението на Франция призовава и за по-бързи и по-обширни мерки по замразяването на активите на т. нар. чуждестранни бойци - граждани на ЕС, които са се били в редиците на ИДИЛ или други терористични организации, но по-късно са се завърнали в Европа. Париж иска след вземането на решение за замразяване на активи това да става факт до максимум 72 часа, докато сега това може да отнеме седмици. Също така до момента биват запорирани само банкови сметки, докато предложението е това да става и за апартаменти, коли и средства от публично финансиране.

Предлага се и въвеждането на проверки на самоличността при финансовите трансакции в рамките на ЕС, които към момента са анонимни. По-строгите правила ще се прилагат и до електронните валути като биткойна и предплатените карти, които биха могли да бъдат използвани за покупката на самолетни билети и оръжия. Призовава се и за по-ефективни ограничения на нелегалната търговия с предмети с културна стойност. Целта е да се намалят продажбите на откраднати произведения на изкуството. Към момента Съюза има правила само върху износа на подобни обекти, но не и върху вноса им от Ирак и Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още