IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа не вярва на Гърция

Преговорите с Атина по спасителния план сериозно нарушиха доверието

08:57 | 12.07.15 г. 16
Европа не вярва на Гърция

Финансовите министри от еврозоната не успяха да се споразумеят дали да отпуснат нов спасителен заем на Гърция в замяна на реформите, които Атина обещава и ще подновят работата си днес по обед, съобщи ДПА.

Преди срещата няколко министри изразиха скептицизъм, че Гърция ще изпълни обещаните реформи. Продължаващите вече няколко месеца напрегнати преговори с Атина по спасителния план сериозно нарушиха доверието между двете страни.

Финансовите министри на 19-те членки на еврозоната приключиха заседанието си малко преди 1 часа българско време и ще се срещнат отново днес в 12 часа. "На срещата бяха обсъдени проблемът с доверието и разбира се финансовите въпроси. Разговорите бяха интензивни, но вървят трудно", каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Днешният ден е обявен за краен срок, а следобед лидерите на страните членки на ЕС ще се срещнат, за да определят бъдещия курс по гръцкия въпрос. Отново се появиха страхове, че страната може да бъде оставена да банкрутира и да изпадне от еврозоната. 

Излизането на Гърция от единния валутен блок, по-известно като Grexit, дълго време бе тема табу, но германски вестник съобщи, че този вариант официално е бил повдигнат от германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Той е споделил с други страни от еврозоната документ, в който се защитава позицията, че планът за реформи на Гърция е неадекватен и опциите пред Атина са или да си подобри предложенията, или да напусне еврозоната за най-малко пет години, съобщи в."Франкфуртер алгемайне цайтунг". Предложението е било съгласувано с германския канцлер Ангела Меркел.

Общо 10 страни от еврозоната са скептични към Гърция, която намира най-голяма подкрепа във Франция.

Министрите ще разполагат днес само с няколко часа да постигнат споразумение, за да могат да дадат конструктивни предложения на лидерите на 19-те страни членки на еврозоната, които ще се срещнат този следобед. Малко след това ще бъде дадено начало и на срещата на върха на ЕС, на която ще участват лидерите на всички 28 държави в блока.

"Надявам се, че утре ще бъде постигнат напредък. Още тая надежда", заяви пред журналисти европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Франс прес.

Очевидно е, че някои европейски страни не желаят да бъде постигнато споразумение, с което Гърция да бъде спасена от банкрут, заявиха източници от гръцкото правителство, предаде агенция АНА-МПА.

Финландският финансов министър Александер Стуб бе приканен вчера от финландския парламент да договори излизане на Гърция от еврозоната. Финландски депутати и представители на финансовото министерство са се събрали вчера следобед в Хелзинки да обсъдят каква да бъде позицията на правителството на преговорите в Брюксел.

Според източници, цитирани от финландската държавната телевизия, евроскептичната партия "Финландците" е поискала Хелзинки да се противопостави на нов план за подпомагане на Гърция и да поиска излизане на Гърция от еврозоната.

Втората политическа сила във Финландия дори заплашила, че в противен случай ще напусне коалиционното правителство. Нейният председател и външен министър Тимо Сойни повтаря от месеци, че Гърция ще си реши икономическите проблеми само ако напусне еврозоната и пристъпи към девалвация на валутата си.

 

Темата за Гърция може да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Обективно Гърция няма как да загуби при днешните обстоятелства. Главният губещ ще е Германия , а конкретно управляващата в момента гарнитура, която искат да принудят да плати гръцката сметка! Защо? Защото Вашингтон се готви да започне или блъфира ще започне голяма война срещу Русия, а такава война без стратегическото положение на Гърция в Средиземно море е гарантирано фиаско за инициаторите. Ерго, зад океана ще направят всичко което е по силите им Гърция да остане в тяхната орбита , или в ЕС и НАТО! Русия и Китай също няма да се откажат ако имат шанс в подготовката за агресия срещу тях да разчитат на гръцките пристанища и друга стопанска и военна инфраструктура. Ерго, победата ще бъде на страната на Гърция, а при губещите както винаги ще сме ние, българите, които си позволяваме да имаме ,или да ни налагат ,политически елит който защищава чужди , а не български интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
lilivan
преди 8 години
IMRO, в голяма заблуда си! (и не само ти)Спри да ми отговаряш, защото аз спирам.няма смисъл:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 3
IMRO
преди 8 години
Напротив, Еврозоната ще продължи да съществува, а Гърция ще се сурва все по-надолу и все по-надолу. Проблемът съвсем очевидно не е в Еврозоната, а в самите гърци, които си мислят, че могат да живеят добре, без да работят. Когато 18 страни са ок, а 1 страна продължава да прави глупост след глупост, къде е проблемът - в 18-те успешни страни или в провала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 11
lilivan
преди 8 години
11IMRO,какъвто и да е изходът от преговорите,Гърция ще продължи да съществува (и то по-добре от нас)но еврозоната няма да съществува!помни ми думата :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
И аз съм сигурен, че ако Гърция спазваше стриктна финансова дисциплина никой нямаше да поставя под съмнение мястото и в еврозоната! Проблемът обаче е, че гърците не спазват финансова дисциплина, българите пускат на свобода престъпниците и т.н. За съжаление Балканите са си заслужили лошото име :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 4
IMRO
преди 8 години
Къде сте Крас, Мави Гоз, Антонио, Лиливан? Кога за пореден път ще ни обясните как гърците "винаги се оправяли"? Оправят се - по пътя на Бангладеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Как да вярваш на някого, който е влязъл с фалшификации и лъжи, и през цялото време, когато е в ЕС, не е спрял да краде, лъже и фалшифицира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 4
Vesko94
преди 8 години
Сигурен съм, че ако България не пуска видни престъпници да напускат страната безнаказано, мястото ни в Шенген е сигурно. Въпросът не стои само до това как пазиш границата, дали строиш огради, бариери и не знам си още какво. Въпросът е до ефективното функциониране на съдебната система и да органите на реда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 1
driverf1
преди 8 години
"Така е.Когато гърците се раждали,евреите плакали."Сега и гърците ще се разплачат.....,ама късно.....,ще сънуват старите заплати и пенсии.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 15
lilivan
преди 8 години
А кой вярва на Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още