IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eвропейските акции ограничиха загубите след данните за трудовия пазар в САЩ

Книжата на производителите на автомобили поскъпнаха леко, след като Goldman Sachs повиши прогнозата си за Fiat

19:48 | 06.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските акции приключиха търговията в петък с понижения след публикуването на данните за заетостта извън земеделския сектор в САЩ през декември, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 загуби 0,05%, въпреки че основните индекси на големите европейски борси се повишиха, като различните сектори се представиха разнопосочно.

Британският индекс FTSE 100 се възстанови от загубата по-рано през деня и продължи серията си на растеж и през петък. Индексът затвори с повишение за седми пореден ден.

Заетостта извън земеделието в САЩ расте със 156 хил. работни места през декември, отчетоха от американското министерство на труда. Това е под очакванията на икономистите за повишение в размер на 178 хил. Нивото на безработица в страната е 4,7 на сто. И двете стойности се оказаха леко разочароващи.

След публикуването на данните американският долар достигна връх спрямо йената в рамките на сесията.

Акциите на производителите на автомобили поскъпнаха леко, след като Goldman Sachs повиши прогнозата си за италианската компания от сектора Fiat. Книжата на Fiat поскъпнаха с над 6,9%. Акциите на японските производители на автомобили обаче бяха под натиск по време на петъчната сесия в Азия, след като новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува в Twitter японския производител Toyota за плановете му да изгради нов завод за автомобили в Мексико.

Книжата на компаниите от петролно-газовия сектор загубиха около 0,33 на сто. Американската Администрация за енергийна информация заяви, че САЩ могат да станат нетен износител на енергия до 2026 г. поради ръста на добива при постоянно потребление в страната.

Акциите на Easyjet пък поскъпнаха с 0,3%, след като компанията отчете скок на броя пасажери. Тези на Sanofi поевтиняха с над 2 на сто, след като съдия в САЩ постанови, че компанията трябва да спре продажбите на лекарство в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още