IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции се понижиха в петък

Банковите стрес тестове и вирусът ебола бяха във фокуса на инвеститорите

19:39 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции се понижиха в петък

Акциите на Стария континент се понижиха в петъчната сесия на фона на опасенията от банковите стрес тестове, чиито резултати Европейската централна банка ще обяви в неделя, и първия случай на ебола в Ню Йорк, предава CNBC.

Германският DAX се понижи с 0,7% до 8 988 пункта, британският FTSE-100 отстъпи с 0,5% до 6 389 пункта, а френският CAC 40 спадна с 0,7% до 4 129 пункта.

Банковите книжа бяха засегнати след информацита на Bloomberg, че 25 банки няма да издържат стрес тестовете на ЕЦБ. Всякаква информация до официалното публикуване на резултатите е силно спекулативнa, отбелязаха от базираната във Франкфурт институция. 

Пазрните настроения бяха потиснати и от информацията, че лекар, който наскоро се е завърнал в Ню Йорк след работа със заразени с ебола пациенти в Западна Африка, е дал положителна проба за вируса. Кметът на мегаполиса Бил де Блазио се опита да успокои жителите, като заяви че няма причина за тревога. При лечението на Крейг  Спенсър се спазват стриктни правила, поясни градоначалникът, като изтъкна, че вирусът не се предава по въздуха. 

Икономическите новини от деня показаха, че британската икономика се е забавила през третото тримесечие, след като изненадващо слабото представяне на сектора на услугите се е отразило на растежа. Икономиката е забавила растежа си до 0,7 на сто през последното тримесечие след разширението от 0,9% в предходните три месеца. Ръстът спрямо същия период на миналата година също се забавя – до 3% от 3,2%. И двата резултата се оказаха в съответствие с предварителните очаквания на анализаторите.

Междувременно ЕС поиска от Великобритания да внесе допълнителни 2,1 млрд. евро в бюджета му. Поради факта, че британската икономика се представя по-добре в сравнение с други страни от ЕС след 1995 г., правителството на Обединеното кралство ще трябва да направи плащането най-късно до 1 декември. Сумата представлява почти една пета от нетната вноска на страната за миналата година.

Акциите на британския издател Pearson спаднаха с 2,6%, след като приходите на компанията за деветмесечието стагнират. Главният финансов директор Робин Фрийстоун ще се оттегли в края на 2015 г.

Книжата на веригата супермаркети Tesco се понижиха с 1,3%. Вчера те спаднаха с 6,6%, след като британската компания надцени печалбата за първото полугодие с 13 млн. лири при публикуването на междинните финансови резултати. За периода юли-септември печалбата в крайна сметка е 250 млн. лири (409 млн. долара).

Акциите на Ericsson поевтиняха с 3,3%, макар че компанията отчете по-добри от очакваното продажби през третото тримесечие. Главният изпълнителен директор посочи плавното подобрение на печалбата и растежа.

Книжата на Volvo се повишиха с 1,4%, след като автопроизводителят регистрира ръст на основната си печалба.

Акциите на вторият по големина застраховател в Европа – АХА, се понижиха с близо 1%, след като приходите на компанията за деветмесечието останаха без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още