IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия създава фонд за управление на ядрени отпадъци за 24 млрд. евро

Новата институция получи одобрението на ЕК след анализ за съвместимост с европейските изисквания

17:05 | 16.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри създаването на фонд за управление на ядрени отпадъци в Германия на стойност 24,1 млрд. евро. Анализите на Брюксел сочат, че създаването на тази институция е в съзвучие с европейските правила за държавната помощ.

Според европейските правила страните от ЕС имат право да избират сами как да структурират своя енергиен микс и дали да включват в него ядрени мощности и какви инвестиции да правят по отношение на тази технология. Ролята на ЕК в този случай е да гарантира, че публично набраните средства ще бъдат разходвани в съзвучие с правилата, посочват още от Брюксел.

През 2011 година Берлин реши да се откаже от ядрената енергетика. Това означава закриване на всички ядрени централи до 2022 година. Без държавна подкрепа операторите на тези централи ще изпитат сериозни финансови затруднения при извеждането от експлоатация на мощностите.

Затова и германският парламент одобри в края на 2016 година закон, по силата на който задълженията по управлението на радиоактивни отпадъци се прехвърля от операторите към държавата, отбелязва още ЕК. Тогава депутатите записаха, че текстовете ще влязат в сила, след като стане ясно решението на Брюксел по отношение на схемата.

На този етап обаче дори още не е избрано място, на което да бъде построено ядрено хранилище. Според очакванията в Брюксел това ще стане до 2030 година, а самото съоръжение ще заработи най-рано през 2050 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още