IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките данъкоплатци дължат 94 млрд. евро на хазната

2017 година ще бъде трудна за приходите в бюджета, предупреждават анализатори

21:45 | 03.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Повече от половината от данъкоплатците в Гърция дължат пари на хазната, съобщава "Катимерини", позовавайки се на приходната агенция в страната. Последните данни показват, че 4,3 млн. души имат задължения към държавата на обща стойност 94 млрд. евро.

Заради просрочия държавата е започнала мерки по събирането на задължения - конфискации и запор на сметки, срещу малко над 826 хил. данъкоплатци. Старите дългове, натрупани преди 2016 година, са в размер на 81,6 млрд. евро.

От тях 8 млрд. евро са задълженията към държавата на държавни компании и общински власти. Други 12 млрд. евро са на частни компании, които са обявили банкрут, и не могат да погасят своите задължения към държавата.
Едва 157 млн. евро от неплатените към хазната задължения се дължат на грешни фактури, сочат още данните на финансовото министерство.

В периода януари - ноември 2016 година са натрупани нови 12,6 млрд. евро задължения на физически и юридически лица към гръцката хазна. Сумата вероятно ще се окаже и по-голяма, защото в нея не са включени индиректните данъци, глоби, мита и т.н.

От 1 януари 2017 година в страната влизат в сила по-високи акцизи за горивата, цигарите, кафето и фиксираните телефонни услуги. Данъкоплатците ще започнат да усещат и премахването на редица данъчни облекчения, които правителството извърши през 2016 година, пише още "Катимерини".

Счетоводители прогнозират пред изданието ръст на сивата икономика в Гърция през тази година, породен от увеличената данъчна тежест. Годината няма да бъде никак лека за приходите в хазната и заради фалити на компании, а бизнесът няма да може да посрещне своите задължения, предупреждава "Катимерини".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още