IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия обяви, че е "принудила" Унгария да приеме хиляди бежанци

Напрежението по границите в Европа ескалира заради огромната бежанска вълна, идваща от Близкия изток, Африка и Азия

15:46 | 19.09.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Хърватия заяви в събота, че е “принудила” Унгария да приеме хиляди имигранти и ще продължи да изпраща такива към северната си съседка на фона на задълбочаващите се раздори и безпорядъка в Европа, причинени от най-голямата миграционна вълна от десетилетия насам, предава Ройтерс.

Повече от 20 000 души, повечето сирийски бежанци, са били насочени към Хърватия, след като във вторник Унгария препречи маршрута им към Европейския съюз през южната си граница със Сърбия, използвайки метални огради, сълзотворен газ и водни оръдия.

Предупреждавайки, че губи контрол над ситуацията, хърватският премиер Зоран Миланович заяви, че страната ще осигури на хората храна, вода и медицински грижи и ще ги изпрати по пътя им.

Имаше грозни сцени между двете страни, които показаха гнева и неприязънта, разразили се между 28-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) по въпроса какво да правят със стотиците хиляди имигранти, които достигат границите, бягащи от войната и бедността в Близкия Изток, Африка и Азия.

Лидерите на ЕС ще проведат среща на върха в сряда, на която отново ще се опитат да постигнат споразумение как да разпределят всичките 120 000 души. Дори и тогава още хора ще продължат да прииждат, като по няколко хиляди дневно преминават балканските граници, пристигайки в Гърция от Турция с лодки.

Унгария заяви, че повече от 5000 души са преминали границата ѝ с Хърватия с автобус или влак в петък. Очакват се още повече в събота и поне 20 буса от унгарската страна на границата, които чакат да бъдат приети.

“Нямаше споразумение (с Унгария). Принудихме ги, като им изпратихме хората. И ще продължим да го правим”, заяви Миланович.

Унгарските войници бързат да изградят ограда, като тази на границата със Сърбия, и поставят бодлива тел.

“Границите могат да се затварят само с груба сила, а това означава убиване”, коментира той.

През западната хърватска граница 1200 бежанци са преминали в Словения, която също като Унгария е член на Шенгенскоро пространство. Тълпи от хора се събраха в събота на граничните пунктове, задържани от полицаи, които за кратко пуснаха сълзотворен газ късно в петък. Органите на реда в крайна сметка започнаха да пускат бежанците на малки групи през границата.

Словенски коридор?

“Ядосана съм, толкова сме уморени”, коментира 35-годишната Сиха от сирийския град Алепо, търговския център на страната, който е до голяма степен разрушен след започването на сирийската война през 2011 г. Жената чака с двете си малки деца на граничен пункт, за да премине в Словения.

“Напуснахме Турция преди 10 дни. Пътуването беше много опасно за децата. Реших да оставя Сирия, защото искам децата ми да имат нормален живот, да учат”, твърди Сиха.

Словенският премиер Миро Черар заяви, че ще обсъди със съседните страни възможността за създаване на “коридор” през страната, ако притокът на хора стане твърде голям. Унгария пък заяви, че ще изпрати протестна дипломатическа нота до Хърватия.

В телефонен разговор с хърватския си колега унгарският външен министър Петър Сийярто попита защо Хърватия е изпратила “хиляди нерегистрирани имигранти” към нейната граница, след като това е “в пълно нарушение на европейското право”, посочват от външното министерство.

Имигрантите, които влизат в Унгария от Хърватия, биват регистрирани и изпращани в приемни центрове в близост до границата с Австрия, откъдето вероятно ще преминат към Австрия и Германия - любимата дестинация на по-голямата част от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
power grid
преди 8 години
До 2 максимум 3 години очаквам бели бежанци в посока България и Русия.Ще бягат от исляма.Когато ятагана надвисне над главата на ти парите са последното нещо което те интересува.Преди това ще има хиперинфлация и край на социалната държава.Европа загина.Масовата *** ги заля.Алелуя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
MZ/X
преди 8 години
3 дни трая еженето на унгарците, че ще спрат бежанците....Докато европейците не разберат, че само заедно може да се справим с проблемите си, никога няма да има силен ЕС! Играта прецакай другарче, доста бързо ти се връща тъпкано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=7wakePa705I Ето чия кауза защитават соросоидчетата. Чуйте само споменаването на България! Само че чуйте ЦИНИЗМА с който американците изобщо не забелязват усилията им. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Напрежението по границите в Европа ескалира заради огромната бежанска вълна, идваща от Близкия изток, Африка и Азия...провокирани от приказките на бабиерата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още