IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционният фонд на Норвегия отчете първа загуба за последните три години

Загубата от 8,8 млрд. долара е в резултат на сривовете на световните пазари на облигации и акции

16:05 | 19.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият световен държавен инвестиционен фонд - този на Норвегия, отчита загуба от 73 млрд. крони (8,8 млрд. долара) през второто тримесечие, първи спад от три години насам, в резултат на сривовете на световните пазари на облигации и акции, съобщава Bloomberg.

Фондът на стойност 870 млрд. долара отчете спад от 0,9% заради загубата от 2,2% при облигациите си и от 0,2% при акциите си, съобщи базираната в Осло организация в сряда. Активите в недвижимите имоти отбелязват ръст от 2%.

„Възвращаемостта на инвестициите с фиксиран доход е засегната от увеличаването на доходността на основните пазари на фонда, заяви Ингве Слингстад, главен изпълнителен директор на фонда. „От гледна точка на собствения капитал американските акции смъкнаха резултатите надолу“.

Фондът, в който Норвегия държи по-голямата част от петролното си богатство, за да избегне прегряване на икономиката, е достигнал пика си на фона на срива на цените на петрола, твърди централната банка. Слингстад предупреди още, че фондът е изправен пред намалена възвращаемост, тъй като централните банки в развитите държави предоставят стимули, които са свалили доходността по облигациите до рекордно ниски нива.

Акциите, държани от фонда в края на юни, представляват 62,8%, което е повишение спрямо 62,5% през март. Облигациите са спаднали до 34,5% от 35,3% през март, а недвижимите имоти представляват 2,7%. Фондът има мандат от правителството, според който трябва да държи 60% в акции, 35% в дългове и 5% в имоти.

Американските и европейските облигации отчитат спад през тримесечието заради опасенията около ситуацията в Гърция и на фона на спекулациите, че Федералният резерв (Фед) ще повиши лихвените проценти през тази година.

Фондът държи най-много акции от Nestle SA, Apple Inc. и Novartis AG и най-много американски, японски и германски облигации.

Инвестициите в акции на развиващите се пазари отчитат възвращаемост от 1,5% през тримесечието, което представлява 9,6% от акциите на фонда. Той е инвестирал за пръв път в сертификати за участие на Саудитска Арабия, увеличавайки експозицията си спрямо развиващите се пазари.

Американските държавни ценни книжа представляват 17% от облигациите, държани от фонда, като след тях са японските и германските. Най-големият ръст на активи с фиксиран доход са на германски, китайски и австрийски облигации. Фондът обаче е намалил ценните си книжа  от Япония, Франция и Обединеното кралство. Южна Корея и Мексико са сред топ 10 на държаните от фонда облигации.

Фондът отчита загуба от 2,9% от държавните облигации и 2,9% от корпоративните. Деноминираните в евро ценни книжа са се понижили с 4,3% през тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още