IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Франция трябва да мисли и действа като стартъп

Според френския президент държавата трябва да действа като улесняващ фактор за новаторите и предприемачите

14:13 | 16.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон представи визията си за дигитално бъдеще в четвъртък, заявявайки, че иска Франция да изживее революция, за да стане страна, която „мисли и се движи като стартъп“, съобщава Ройтерс.

На конференцията Viva Technology в Париж Макрон повтори, че иска да реформира трудовия кодекс, за да даде повече права за взимане на решения на компаниите, и да понижи корпоративния данък.

Държавата трябва да действа като улесняващ фактор – не като ограничение – за новаторите и предприемачите, каза той.

Френският президент заяви, че ще ограничи данъка върху благосъстоянието, така че да покрива само имотите, за да подкрепи компаниите, и ще създаде една ставка от 30% върху капиталовата печалба, за да не прогонва бизнеса.

„Когато някой предприемач е твърде успешен, той бива заклеймен и като цяло – облаган с данъци. Това свършва сега!“, каза Макрон пред публика от основатели на стартъпи, инвеститори и студенти.

„Всички, жени и мъже искат да бъдат новатори. Франция е в средата на процес, с който ще се превърне страна на стартъпи“, заяви още той.

Стартъп средата във Франция набира скорост, като инвестициите от фондовете за рисков капитал процъфтяват, а очакванията за правителство, благосклонно към бизнеса, под управлението на Макрон са високи. Партията му „Република напред“ вече се готви за ярка победа на втория тур на парламентарните избори в неделя.

Държавната инвестиционна банка Bpifrance, която реално се превърна в най-големия френски фонд за рисков капитал, заяви за Ройтерс тази седмица, че увеличава сумата си за инвестиции до 1 млрд. евро.

Макрон, който по време на кампанията си обеща, че 10 млрд. евро ще бъдат инвестирани в иновации, заяви, че Франция трябва не само да премине през технологична революция, но и да трансформира обществото си като цяло във всички бизнес сектори.

„Ще преминем през тези трансформации, без да се бавим“, обеща Макрон. „Не чакайте, защото конкурентите ви също не чакат“.

Според класацията Global Innovation Index, която бе публикувана днес, Франция е на 15-то място в света по иновации, като я изпреварват редица други европейски страни, включително Дания, Ирландия и Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
panther
преди 6 години
макрон дали знае, че над 90% от стартъпите фалират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
panther
преди 6 години
макрон дали знае, че над 90% от стартъпите фалират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още