IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел, Оланд и Ренци: Европа не е виновна за всички проблеми

Тримата лидери обсъдиха бъдещето на ЕС след решението на Великобритания за напускане, обещаха просперираща Европа, но останаха разединени как ще се случи това

10:29 | 23.08.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на най-големите икономики в еврозоната проведоха среща в понеделник след шоковото решение на Великобритания да напусне Европейския съюз и се обединиха около общия призив, че Европа трябва да обърне гръб на популистите, които обвиняват Брюксел за всички свои проблеми, пише CNBC.

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци призоваха за по-тясно сътрудничество в сферата на сигурността и по-големи възможности за младите хора.

В рамките на срещата тримата лидери посетиха италианския остров Вентотене и положиха венци на гроба на Алтиеро Спинели, италиански интелектуалец, приеман като бащата на Европейския съюз и идеята за единство.

"За много популисти Европа е виновна за всичко, което не върви добре“, заяви Ренци по време на съвместна пресконференция. „Мигрантската криза е грешка на Европа, икономиката е в лошо състояние отново по вина на Европа. Това не е така“, подчерта той. 

Разговорите имаха за цел да положат основите за срещата на върха на ЕС в Братислава през следващия месец. Те поставиха началото на седмица на срещи за Меркел с други европейски правителства. Тя ще пътува до четири страни и ще се срещне с лидерите на други осем държави.

„Ние уважаваме решението на Великобритания, но искаме да стане ясно, че останалите 27 държави членки залагат на сигурна и просперираща Европа“, заяви германският канцлер.

Но по въпроса как ще бъде постигнат просперитет, тримата лидери бяха разединени.

Силно задлъжнялата Италия многократно е била опарвана от строгите бюджетни правила на ЕС. По време на разговорите италианският премиер Матео Ренци и френският президент Франсоа Оланд поискаха по-голяма гъвкавост, за да бъде стимулиран растежът.

Германия от своя страна запази твърдата си позиция, че правилата трябва да се спазват, а Ренци и Меркел избегнаха въпроса за границите за дефицита на държавите от ЕС.

И тримата лидери стоят на "разклатени столове" у дома. Меркел е изправена пред недоволството от спорното й решение да приеме над един милион мигранти, предимно от мюсюлмански произход, през миналата година.

Франция беше залята от вълна от ислямистки атаки, а Ренци е изправен пред референдум за конституционна реформа тази есен, който може да доведе до неговото оттегляне от поста.

ЕС планира да предложи стимули на африканските правителства за забавяне на мигрантския поток към Европа, но противоречията между страните членки остават много. 

Италия, основната входна точка за африканците, но рядко желана от тях дестинация, се бори с вълната бежанци, които идват от съседни държави, включително Франция и не е съгласна с Германия по въпроса как ще бъде финансирана европейската политика в отговор на миграционната криза.

Оланд подчерта необходимостта от защита на ЕС от насилие чрез затягане на сигурността по границите. „За да има сигурност, имаме нужда от граници, които се контролират, заради което ние работим за засилване на бреговата и граничната охрана“, обясни той, като призова за по-добра координация в борбата срещу тероризма.

В същото време рейтингът на одобрение на френския държавен глава се повишава до 18% този месец в сравнение с 16% през юни, показва проучване на общественото мнение на Ipsos за Le Point Magazine, публикувано в Bloomberg.

Популярността на премиера Манюел Валс се изкачва с 6 процентни пункта до 26%, а тази на икономическия министър Еманюел Макрон расте с един процентен пункт до 39 на сто. Анкетата е проведена с участието на 958 френски граждани над 18-годишна възраст.

Изследването показва още, че рейтингът на одобрение на бившия президент Никола Саркози, който официално обяви, че ще се кандидатира за президент на Франция, пада до 28% през август от 31% през юни.

Популярността на бившия премиер Ален Жупе, който е основен съперник на Саркози в първичните избори на партията на „Републиканците“, пада с един пункт до 48%. 

Още за срещата на тримата лидери можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
comet
преди 7 години
Щом отдавна ни се водят ни се карат, остава да им пожелаем да са живи и здрави. Дано са съхранили поне малко от мъдростта на предците, щото ще им трябва там в онова което предстои, защото там ще е центъра на поражение (тук може да има бежанци, но там промиването на мозъци е по-опасно). Парите на чичото може само да ускорят процеса в едната или другата посока (което много зависи от чичото). ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Докато тия марионетки са на власт заедно с Юнкер , виновни няма да има и Европата ше иде съвсем на майната си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
lozkhris
преди 7 години
Европа трябва да спре да бъде толкова социална - това е. Има нужда от работни места / безработицата е висока, особено сред младите /. Има нужда от спазване на законите.Има нужда от по-свободни медии - не може да се налагат комунистически цензури за всеки, дръзнал да повиши тон по въпорса за тенденциозното наливане на ислям и унищожаване на традиционните християнски ценности. Има нужда от МОРАЛ - не може по цял ден да слушаме химни за ЛГБТ и да гледаме гей-паради.Има нужда от прекратяване на тоя социализъм, пак го повтарям.Както и прекратяване на съобразяването с геополитическите въжделения на една престъпна каста, закотвила се в управленческите структури отвъд Атлантика.Върнете вярата на хората от времето на Тачър и Митеран.Върнете им демокрацията - истинската, а не тая на високите заплати в европарламента, еврофондовете,криворазбраната толерантност и недоразуменията Барозу и КуневаТова е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още