IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия ще се възползва още повече от държавния си фонд през 2017 г.

Правителството се опитва да защити икономиката си срещу срива на петролната индустрия в страната

12:17 | 06.10.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Правителството на Норвегия  ще увеличи през следващата година рекордно разходите от постъпленията си от петрол, възползвайки се от държавния инвестиционен фонд за 890 млрд. долара, за да защити икономиката си срещу срива на петролната индустрия в страната, съобщава Bloomberg.

Правителството ще представи бюджета си за 2017 г. в четвъртък. Очаква се то да увеличи т.нар. структурен петролно коригиран бюджетен дефицит – или разходите от натрупаните от петрол доходи, от рекордните 206 млрд. крони (26 млрд. долара) през тази година. Въпреки това макар че пазарът на петрол в момента сигнализира, че излиза от кризата, действителните стимули за икономиката вероятно ще се понижат от 1,1%, достигнати през тази година.

„Бюджетът ще бъде малко по-стегнат“, каза финансовият министър Сив Йенсен пред дома си в Осло в четвъртък сутринта. „Важно е да си поставим за цел нови работни места“.

Икономиката се представя добре в някои отношения, а безработицата може би е достигнала върха си, заяви тя. Бюджетът ще бъде добре адаптиран към икономическата ситуация, допълни Йенсен.

Разходите от постъпления от петрол ще нараснат до 225 млрд. крони през следващата година, съобщи националната телевизия NRK рано в четвъртък, позовавайки се на бюджета. Правителството на малцинството се нуждае от подкрепата на по-малката Либерална партия и Християндемократите, за да прокара бюджета. Те сигнализираха също, че разходите от парите, натрупани от петрол, достигат лимита си. Фискалните правила позволяват на правителството да тегли до 4% годишно от държавния фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
м-у-ргав също ли се цензурира?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
"Норвегия ще се възползва още повече от държавния си фонд през 2017 г.те и *** новодошли също правят сметка да се възползват повече от държавния фонд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
Императорът
преди 7 години
Няма начин, скандинавчета - и клети бежанци имате за отглеждане, нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още