IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на АЕЦ „Аккую“ може да започне до края на годината

Проектът ще бъде първият от типа „build-own-operate” по отношение на ядрената енергетика

12:23 | 13.03.17 г.
<p>
	Бъдещата площадка на АЕЦ &quot;Аккую&quot;. Снимка:<em>&nbsp;Akkuyu Nukleer Anonom Sirketi</em></p>

Бъдещата площадка на АЕЦ "Аккую". Снимка: Akkuyu Nukleer Anonom Sirketi

Строителството на АЕЦ „Аккую“ може да започне до края на 2017 година, съобщи пред журналисти турският президент Реджеп Тайип Ердоган след визитата му в Москва, съобщава ТАСС. Плановете са до края на май да бъде взето окончателното инвестиционно решение по проекта.

Русия и Турция се договориха за строителството на новата ядрена централа още в началото на 2010 година. В края на 2014 година турското правителство одобри оценката за въздействие върху околната среда на проекта.

Плановете са АЕЦ „Аккую“ да бъде построена на бреговете на Средиземно море в провинция Мерсин. Проектът е тя да бъде с четири енергоблока, всеки с мощност от 1200 мегавата.

Това ще бъде първият в света проект по модела „build-own-operate” (тоест руската страна ще построи и оперира централата), обясняват от проектната компания, която ще изгради новата мощност – Akkuyu Nukleer Anonom Sirketi, която е 100% собственост на няколко руски компании. С най-голям дял е „Русатом Энерго“ (почти 75% от капитала на дружеството).

По време на визитата на Ердоган в Москва Владимир Путин отбеляза важната част от сътрудничеството между двете страни – енергетиката. Освен АЕЦ „Аккую“ в момента Анкара и Москва подготвят и изграждането на газопровода „Турски поток“.

Ердоган коментира, че всички необходими стъпки са предприети. Енергийните министерства на двете страни обсъждат цената на природния газ, доставян от Русия в Турция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още