IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС прие още една директива за избягването на данъци

Затварят се т.нар. „хибридни несъответствия“ с данъчните системи на трети страни

12:21 | 29.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е приел днес директивата за борба с избягването на данъци от корпорациите, с която се цели затварянето на т.нар. „хибридни несъответствия“ с данъчните системи на трети страни, съобщават от Съвета.

Директивата беше приета на Съвета по конкурентоспособност на ЕС на 21 февруари т.г. Европейският парламент (ЕП) даде одобрението си в края на април.

Новото законодателство има за цел да предотврати механизмите, чрез които международните корпорации се възползват от законодателните несъответствия между данъчните юрисдикции, за да намалят данъчните си задължения.

„Нашата цел е да се справим с една от основните практики на мултинационалните компании за намаляване на данъчните им сметки“, коментира финансовият министър на Малта Едуард Шиклуна, чиято страна в момента е председател на ЕС.

Директивата на практика затяга правилата, които ЕС прие по-рано през миналата година, за да се пребори с най-разпространените форми на данъчно избягване. С нея се затвърждава и приложението на препоръките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Държавите членки разполагат със срок до 1 януари 2020 г. да имплементират директивата в националните си законодателства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още