IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тройната заплаха срещу Меркел на срещата на Г20

Има три критични променливи, които могат да се развият доста зле в Хамбург: Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп

22:00 | 06.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За Ангела Меркел срещите като форума на Г20 в Хамбург обикновено са възможност да блесне. Тази обаче идва с голяма доза неприятности, пише Янош Делкер за Politico.

Дългогодишният германски лидер е известна като "канцлера на срещите на върха" - "Гипфелканцлер" - заради способността си да превръща съвещанията със световните лидери в изборни успехи. За да повтори подвига тази седмица, тя ще трябва да изпълни сложна акробатика.

Служители от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера казват, че са установили "три критични променливи", които могат да се развият доста зле в Хамбург: руският президент Владимир Путин, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и американският президент Доналд Тръмп.

Предизвикателството за Меркел е да отстоява позициите си пред тази група самоуверени авторитарни лидери, като същевременно укротява страстите и в качеството си на домакин на срещата на върха насочва 19 страни плюс Европейския съюз към приемлив компромис в заключителното комюнике на форума.

Ако тя се провали в някоя от тези задачи, има опасност да изглежда слаба при последната си поява на световната сцена, преди германците да гласуват на парламентарните избори през септември.

"Питаме се: какво ще стане, ако срещата бъде неуспешна, защото Тръмп блокира всичко?", каза висш представител на ХДС, участващ в кампанията на Меркел. "Тогава няма да го има бонусът "Гипфелканцлерин" и всичко ще се развие по друг начин."

Меркел продължава да наблюдава

От тези "три критични променливи" най-лесната за управление вероятно е Путин. До неотдавна руският президент, който преди време отлично се възползва от страха на Меркел от кучета, като доведе лабрадора си на една среща, щеше да бъде основното главоболие на германските служители.

Отношенията между Русия и Германия са доста напрегнати, откакто Кремъл анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. Година по-късно Европейският съюз наложи санкции на Москва заради подкрепата ѝ за сепаратистите в Източна Украйна.

Но този път тревога буди не толкова руският президент, колкото с кого ще се срещне той. На форума в Хамбург ще се състои първата лична среща между Тръмп и Путин, откакто Тръмп стана президент на САЩ.

На предвидената за утре официална двустранна среща може да хвърчат искри. Интересът е голям след твърденията за руска намеса в американските избори. А никой от двамата мъже вероятно няма да приеме да бъде засенчен от другия.

Проблемът за Меркел е, че това е събитието на форума, върху което тя има най-малък контрол. Меркел разговаря наскоро по телефона и с двамата и ще се срещне лично с Тръмп, преди да се види с Путин. Но в деня, когато те ще се срещнат, тя до голяма степен ще остане на заден план. "Не можем да направим кой знае какво, освен просто да чакаме да видим какво ще се случи, а после да реагираме", каза друг служител на ХДС.

Какво ще направи Ердоган?

Да се справи с Ердоган може да се окаже по-голямо предизвикателство. Отношенията на Меркел с турския президент се влошават от миналото лято, когато германският парламент разгневи Анкара, като прие резолюция, определяща избиването на арменци от османските турци през 1915 г. като геноцид.

Напрежението се повиши още повече през март, след като Берлин спря няколко митинга в Германия в подкрепа на конституционен референдум, целящ да увеличи правомощията на Ердоган. В Германия живеят около 3 милиона етнически турци, почти половината от които имат право да гласуват в Турция, а Ердоган ги смята за свой електорат.

Той реагира гневно на забраната, като обвини Берлин в "нацистки практики". Турция също така спря посещения на германски депутати в нейната военновъздушна база "Инджирлик", използвана от германските войски за борбата с ИДИЛ.

През юни Анкара отправи официално искане да бъде позволено на Ердоган да направи обръщение към турските граждани в кулоарите на форума в Хамбург и това беше възприето от Берлин като още една провокация. Искането бързо беше отхвърлено, но служители се тревожат, че турският президент може все пак да организира среща в турско консулство в Германия, където Берлин няма юрисдикция.

"Чувам и чета слухове за възможни изяви в консулствата чрез видеовръзка или нещо такова", каза в понеделник говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер. Той подчерта, "че германското правителство трябва предварително да бъде уведомено за подобни прояви".

Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Ако бабиерата поне малко приличаше на датската премиерка , такава незабравима бунга-бунга среща можеха да си врътнат ...жалко че Берлускони го нема да ги светне на некои цаки...относно Меркел ! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още